Hoppa över navigering

Möte 2023-12-07

Kommunala rådet för tillgänglighets- och äldrefrågor
  • En justerare ska utses att, tillsammans med ordförande, justera mötets protokoll.

  • Ordförande går igenom de antagna reglerna för rådet för tillgänglighet- och äldrefrågor och svarar på eventuella frågor. 

    Protokollsanteckningar

    Alla intresseorganisationer är inte som aktiva i Lekeberg, därför är det bra att reglerna ger möjligheten att adjungera in personer från organisationer som är verksamma i exempelvis Örebro. Önskemål på en sådan organisation är synskadades riksförbund som adjungerades in i det tidigare tillgänglighetsrådet. 

    Under § 7 i reglerna står det att "vid förhinder ska ledamot vidtala sin ersättare att tjänstgöra". Det är till fördel om ledamöter kontaktar sina ersättare och informerar om frånvaro men om möjligheten inte finns så räcker det att ledamöterna kontaktar sekreteraren. 

    Bilagor

  • Varje organisation får chansen att berätta om sig själva och hur läget ser ut för organisationens verksamhet.

    Protokollsanteckningar

    Hörselskadades riksförbund (HRF): Just nu arbetar organisationen för att det ska finnas fler hörselombud på äldreboenden. Många av de ombud som redan finns har blivit äldre och går i pension inom några år. Det hölls en hörselombudskurs som anordnas av Audiologiska mottagningen förra månaden där två anställda från Oxelgården och Linden utbildade sig till ombud. Ett önskemål inför framtiden är att även få en syn- och hörselinstruktör i kommunen som kan åka hem till äldre och hjälpa till med hör-apparater så de lär sig hur de ska användas.  

    SPF Fjugesta: Anordnar månadsmöten med föreläsningen i ämnen som beror äldres situation. Genom samtalsträffar för medlemmar och andra intresserade samtalar de om nostalgiska frågor de minns för att försöka de bryta den ofrivilliga ensamheten och öka gemenskapskänsla för människor i målgruppen. Det har hittills varit ett stort intresse med bra uppslutning. SPF försöker sprida så gott som det går genom att sätta upp informationsblad i butiker men även genom att annonsera i tidningen.  I höst har de även haft lättgympa på träffen i samarbete med mullhyttans IF. Varje år försöker de också få till minst en dagsutflykt för medlemmar. 

    Synpunkter, önskemål och förslag från intresseorganisationerna 

    - Synpunkt på möjligheterna att hålla mindre träffar med organisationerna på Träffen. Idag upplever organisationerna att de inte ges den möjligheten att hålla träffar där som var tänkt från början. Innan fanns det planer på att bygga en vikvägg i salen för att kunna hålla mindre möten men idag finns inte den möjligheten. Lokalen i sig är dock bra för större arrangemang.
    - Öka tillgängligheten av lokaler i Fjugesta där intresseorganisationerna kan ha sina möten. Det finns lokaler i Lekeberg som är bra för organisationerna och utrustade med exempelvis porslin men dessa ligger inte i Fjugesta. För tillfället kan Socialdemokraternas lokal hyras vid intresse, då kan organisationerna kontakta Christina Kareliussén (S). 
    - Önskemål om att sätta upp en spegel i hallen vid toaletterna på Träffen. 
    - Önskemål om att införskaffa en trottoarpratare som går att ställa ut utanför Träffen. 
    - Förslag om att öppna upp så de mindre lokalerna i kommunhuset så de kan användas av organisationer. Idag går exempelvis Oxelgårdens samlingslokal att boka. 

  • Kommunala rådet för tillgänglighets- och äldrefrågor bör enligt reglerna sammanträda minst fyra gånger per år. Kommunstyrelseförvaltningen har tagit fram förslag på sammanträdestider för 2024.

    Datumen som föreslås är:

    Tisdag 27 februari kl. 10:00-12:00
    Tisdag 28 maj kl. 10:00-12:00
    Tisdag 17 september kl. 10:00-12:00
    Tisdag 3 december kl. 10:00-12:00

  • Under denna punkt diskuteras rådets roll och syfte i den kommunala organisationen.  

    Protokollsanteckningar

    - Tidig planering med kontinuerligt deltagande i planeringen. Förslagsvis att någon kommer och redogör för en flerårsplan med exempelvis planerade renoveringar och nybyggen så att rådet får möjlighet att komma med önskemål. Exempel på kommande projekt är idrottshallen i Mullhyttan och SÄBO-utredning. 

    - Rådet ska ta del av patientsäkerhetsberättelsen varje år. Ett förslag är att kommunens MAS besöker rådet och presenterar denna.  

    - Möjliggöra att det anordnas föreläsningar på träffen som riktar in sig på olika tillgänglighets- och äldrefrågor.

  • Kommunala rådet för tillgänglighet- och äldrefrågor utser en vice ordförande från intresseorganisationerna för rådet. 

  • Under denna punkt har rådet möjlighet att lyfta övriga frågor. 

    Protokollsanteckningar

    - Rådet önskar att få information kring planer om ombyggnationer, gator, vägar och parker under framtida sammanträden. 

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.