Hoppa över navigering

Möte 2024-05-28

Kommunala rådet för tillgänglighets- och äldrefrågor
10:05 - 12:05 Kommunhuset Fjugesta - Sammanträdesrum Multen
  • En justerare ska utses att, tillsammans med ordförande, justera mötets protokoll.

  • Genomgång av protokollet från rådet den 27 februari 2024.

    Bilagor

  • Lisa Max från folkhälsoteamet och Kristin Roswall från RF-SISU Örebro besöker rådet och berättar om seniorkraft.

    Protokollsanteckningar

    Information som skickades med till rådet
    Seniorkraft baseras på de fyra hörnpelarna för ett hälsosamt åldrande: Fysisk aktivitet, goda matvanor, social samvaro och meningsfullhet. Seniorkraft innehåller tre olika delar: aktiviteter, hälsokoll och motiverande samtal. Seniorkraft är för dig som är 65 år och äldre, önskar mer social samvaro och vill bibehålla en god hälsa. En gång i veckan under 15 veckor får du tillsammans med din grupp testa olika fysiska och sociala aktiviteter. Vid varje aktivitet bjuder vi på fika.

    Vid uppstart får du fylla i en enkät där du får svara på frågor om din hälsa. Du kallas även till vårdcentral för att göra en hälsokoll bestående av olika tester. Varje deltagare erbjuds motiverande samtal (MI) med utbildad samtalsledare. Samtalen är ett sätt för dig att, med stöd av samtalsledare, diskutera hur du kan förbättra dina levnadsvanor för en bättre hälsa.

    Deltagaravgiften är 300 kronor. Vid hälsokollen betalar du 200 kronor per besök i patientavgift på vårdcentralen. Har du högkostnadsskydd så är besöken på vårdcentralen gratis.

    Det går att anmäla sig på tre olika sätt. Att ringa eller skicka ett sms till 0730527669 eller genom att skanna QR-koden som bland annat finns i broschyren. 

  • Kommunens tekniska chef Adina Lundberg från kommunens teknik- och serviceavdelning besöker rådet och informerar samt svarar på frågor från representanterna. 

    Protokollsanteckningar

    - Rådet lyfte att Storgatan i Fjugesta behöver bli mer tillgänglighetsanpassad. För tillfället är det trafikverkets väg men kommunen ser över möjligheten att ta över vägen. På så sätt får kommunen rådighet och kan då göra eventuella förändringar. Att ta över vägen innebär även större kostnader för kommunen.

    - Rådet diskuterade planer för cykelvägar, främst mellan Mullhyttan och Fjugesta. Det diskuterades även vikten av att såväl enskilda som organisationer pekar på sådant som kan förbättras. 

  • Varje organisation får chansen att berätta om sig själva och hur läget ser ut för organisationens verksamhet.

    Protokollsanteckningar

    Hörselskadades riksförbund (HRF) 
    Kommunens hörselombud från äldreboenden och hemvården har varit på utbildning, Där framkom det att många äldreboenden inte har en samtalsförstärkare. Samtalsförstärkare borde finnas i större utsträckning för att alla ska ha möjlighet att prata med sina närstående som kommer på besök. Det behövs fortfarande fler syn- och hörselinstruktörer i kommunen, och ökad hörselkunskap överlag. 

    Synskadades riksförbund (SRF)
    Frågan om att få fler syn- och hörselinstruktörer har lyfts. Det har diskuterats att anställa en hörselinstruktör som flera kommuner kan dela på. 18 juni kommer föreningen ha en manifestation i samband med regionfullmäktige i och med missnöjet av den tänkta höjningen på priset av resor med regionen.

    Röda Korset
    Driver secondhandbutiken Kupan på torget i Fjugesta. Där finns det även möjlighet att komma och fika tillsammans med de pensionärer som arbetar där. En gång om året hålls ett välbesökt rullatorcafé där de som har rullator kan få hjälp. Samarbetar med Lekebergskyrkan och Svenska kyrkan för att ge matkassar och kläder till behövande. Röda Korsets överskott i i övrigt går till internationell välgörenhet, exempelvis Världens barn.

    SPF Fjugestabygden
    Utöver föreningens månadsmöten har de tillsammans med HRF anordnat en informationsträff om hörsel och demens. Arbetar aktivt med att bryta ensamheten och få människor att lyckas. Den 29 maj ska de anordna en grillfest med tipspromenad och boulespel. Den 12 juni ska föreningen på utflykt till Gamla Linköping. Föreningen strävar efter större samverkan med kommun och andra organisationer.

    SKPF Pensionärerna
    Det har varit promenadträffar i Örebro där många varit med varje gång. Nu när cafét i Karlslund har öppnat kan de promenera där och sedan fika efter. Föreningens lokal finns för tillfället i Rostahemmet i Örebro.

    Kvistbro/Mullhyttans SPF
    Föreningen har träffar en gång i månaden i Furuhöjden. Föreningen önskar att man från politiskt håll arbetar för att det ska finnas fler möjligheter att cykla i Lekeberg. Önskemål om en cykelbana från Mullhyttan till Fjugesta, och även till Lanna.

    Medskick från intresseorganisationerna

    - Önskemål att kommunen fortsätter driva på regionen om cykelväg längs väg 204.
    - Önskemål att rådet är med i tidigt skede när det gäller planering av byggfrågor, men även under hela ärendets fortsatta resa till det slutliga resultatet.
    - Önskemål om att det ska finnas möjligheter för äldre att träffa en audiolog i Lekeberg. 
    - Låsningen i Träffen fungerar ibland inte som den ska, borde finnas bättre möjligheter att få hjälp när det krånglar.
    - Önskemål om att bjuda in ordförande från kollektivtrafiknämnden till nästa sammanträde.
    - Togs upp fråga om möjligheten att få en tjänst om syn- och hörselinstruktör som stöd för vårdcentralen och kommunen. Önskemål att en representant från socialförvaltningen ska besöka rådet för information och svara på frågor. 
    - Meddelades att organisationerna kommer att hålla förmöte cirka tre veckor före nästa sammanträde. Carl-Gustaf Lundström kallar till förmötena. 

  • Under denna punkt har rådet möjlighet att lyfta övriga frågor. 

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.