Hoppa över navigering
  1. Två justerare, tillika rösträknare, samt två ersättare behöver utses att justera dagens protokoll. 

  2. Allmänhetens frågestund hålls direkt efter att upprop och val av justerare förrättats vid varje kommunfullmäktigesammanträde utom vid budgetfullmäktige. För allmänhetens frågestund avsätts maximalt 30 min. Frågor ska vara kortfattade och gälla den kommunala verksamheten. Frågor besvaras i första hand av ordförande eller vice ordförande i den nämnd eller bolag som frågan berör, i andra hand annan lämplig ersättare.

    Frågor ska lämnas in i förväg till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den dag som kommunfullmäktige sammanträder. Den som ställt frågan ska också närvara vid kommunfullmäktiges sammanträde.

    Bilagor

  3. En motion ska vara skriftlig och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera ledamöter och väcks vid ett sammanträde med kommunfullmäktige eller genom att den ges in till kommunstyrelseförvaltningen

    Alla som är folkbokförda i Lekebergs kommun har rätt att lämna in medborgarförslag. Ett medborgarförslag ska vara skriftligt och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera kommuninvånare med namn, samt ange förslagsställares adress och telefonnummer. Medborgarförslag väcks genom att det sänds eller lämnas till kommunstyrelseförvaltningen. Det ska ha inkommit senast tre veckor före kommunfullmäktiges sammanträde för att kunna anmälas på sammanträdet.

  4. Socialdemokraterna inkom den 2022-12-13 med en motion om Broddar till alla äldre, från 65 års ålder, bosatta i Lekebergs Kommun. Kommunstyrelsen har därmed att översända motionen till kommunstyrelsen för beredning.

    Bilagor

  5. Kommunen har fem (6) revisorer som efter allmänna val utses av fullmäktige för en mandatperiod.

    Om en revisor avgår eller uppdraget på något sätt upphör under mandatperioden förrättar fullmäktige fyllnadsval så snart som möjligt.

    Fullmäktige väljer för den tid som fullmäktige bestämmer en sammankallande/ordförande och en vice sammankallande/ordförande. Rollen är att vara sammankallande/ordförande och leda gemensamma sammankomster och sammanträden. Sammankallande/ordförande hämtas ur minoriteten.

  6. Kommunstyrelsen består av 13 ledamöter och 6 ersättare.

  7. Barn- och utbildningsnämnden består av nio ledamöter och fem ersättare

  8. Socialnämnden består av nio ledamöter och fem ersättare

  9. Socialnämndens behöver ha ett tillfälligt arbetsutskott för att kunna hantera individärenden på delegation från nämnden. Utskottet väljs fram till dess att första nämnden sammanträtt och kan utse ett eget.

  10. Enligt kommunallagen är den som inom kommunen eller landstinget fullgör ett förtroendeuppdrag på heltid eller betydande del av heltid (mer än 40 %) ska ha benämningen kommunalråd, borgarråd, landstingsråd, oppositionsråd eller en annan benämning som fullmäktige bestämmer.

    En sådan förtroendevald får tidigast väljas av fullmäktige vid första sammanträdet efter det att val av fullmäktige har hållits i hela landet.

    I Lekebergs kommun finns tre kommunalråd och ett oppositionsråd

  11. Partiföreträdararvode utgår till varje i kommunfullmäktige representerat parti men inte till de partier som har fasta arvoden på 40 % eller mer. Arvodet får inte delas på flera personer eller överlåtas till andra partier.

    Partiföreträdaren är kommunens främsta kanal för spridning av information till partierna.

    Partiföreträdare väljs av kommunfullmäktige på förslag från respektive partiers företrädare i fullmäktige. Personen ska vid valtillfället vara folkbokförd i Lekebergs kommun.

    Partierna kan byta partiföreträdare under löpande mandatperiod efter val i fullmäktige. Vid byte av partiföreträdare, sker utbetalning av partiföreträdararvode till ny partiföreträdare från och med kommande månadsskifte efter val gjorts.

  12. Valnämnden består enligt kommunens reglemente av fem ledamöter och fem ersättare

  13.   13

    Val av krisledningsnämnd för mandatperioden 2022-2026

  14. Askersund, Laxå och Lekeberg kommuner har från 1 januari 2023 en gemensam bygg- och miljönämnd, kallad Sydnärke Miljö- och byggnämnd. 

    Askersunds kommun är värdkommun och den gemensamma nämnden ingår i värdkommunens organisation. Nämndens verksamhet bedrivs genom en gemensam förvaltning i Askersunds kommun

  15. Lekebergs kommun har att utse en ordinarie ledamot och en ersättare till Sydnärkes kommunalförbund för mandatperioden 2022-2026

  16. Lekebergs kommun har att utse Revisor till Sydnärke kommunalförbund för tiden 1 januari 2023 till och med granskningen av årsredovisningen för 2026

  17. Lekebergs kommun har att utse en ordinarie ledamot och en ersättare till Sydnärkes IT-nämnd för mandatperioden 2018-2022

  18. Lekebergs kommun har att utse en ordinarie ledamot och en ersättare till gemensam nämnd för Gemensam nämnd för företagshälsovård samt tolk- och översättarservice mandatperiod 2022-2026

  19. Lekebergs kommun har att utse en ordinarie ledamot och en ersättare till gemensam nämnd för taxe- och avgiftsfrågor inom vård- och omsorgsområdet för mandatperiod 2022-2026

  20. Lekebergs kommun har att utse en ordinarie ledamot och en ersättare till gemensam nämnd för Sydnärkes lönenämnd för mandatperiod 2022-2026

  21. Lekebergs kommun har att utse en ordinarie ledamot och en ersättare till Gemensam överförmyndarnämnd för Sydnärke för mandatperioden 2022-2026

  22. Lekebergs kommun har att utse styrelse för Lekebergs kommunala holdingbolag

  23. Lekebergs kommun har att utse Ombud till Lekebergs Kommunala Holding AB bolagsstämma

  24. Lekebergs kommun har att utse styrelse för Lekebergs Bostäder AB

  25. Lekebergs kommun har att utse Ombud till Lekebergs bostäder AB:s bolagsstämma

  26. Lekebergs kommun har att utse styrelse för Lekebergs Kommunfastigheter AB

  27. Lekebergs kommun har att utse Ombud till Lekebergs kommunfastigheter AB:s bolagsstämma

  28. Lekebergs kommun har att utse lekmannarevisorer för de helägda kommunala bolagen

  29. Lekebergs kommun har att utse ombud till Kommuninvest årsstämma

  30. Lekebergs kommun har att utse representanter i Samordningsförbundet för Finsam Lekeberg och Örebro

  31. Lekebergs kommun har att utse ledamöter till styrelsen för Nerikes Brandkår

  32. Lekebergs kommun har att utse Revisor till kommunalförbundet Nerikes Brandkår för tiden 1 januari 2023 till och med granskningen av årsredovisningen för 2026

  33. Lekebergs kommun har att utse ledamöter till styrelsen för Vätternvatten AB för tiden från och med bolagsstämma 2023 till och med bolagsstämma 2027

  34. Lekebergs kommun har att utse Representant i ägarsamråd och stämmoombud för Vätternvatten AB

  35. En huvudman får inte vara anställd, styrelseledamot, ersättare, revisor eller revisorssuppleant i annat kreditinstitut än koncernen Swedbank AB. Ej heller får anställd i sparbanken var huvudman. Huvudman skall vara bosatt inom sparbankens verksamhetsområde. (I Lekebergs kommun samt Vintrosa och Garphyttan).

    Samtliga huvudmän ska vara insättare i sparbanken.

    Huvudman utses för en tid av fyra år, räknat från ordinarie sparbanksstämma till och med aktuell ordinarie sparbanksstämma.

    Val av samtliga de huvudmän som utses av kommunal valkorporation skall företas vart fjärde år och avse en period av fyra år.

    Varje år skall företas val avseende en fjärdedel av de huvudmän som utses av huvudmännen.

  36. Lekebergs kommun har att utse Representant i ägarsamråd och stämmoombud för Inera AB

  37. Lekebergs kommun har att utse ombud till  Kommunassurans Försäkrings AB bolagsstämma

  38. Lekebergs kommun har att utse gode män enligt Fastighetsbildningslagen för tätortsförhållanden och jord- och skogsbruksfrågor

  39. SMÅKOM - Ett nationellt nätverk för små kommuner som vill förändra

    De till befolkningen mindre kommunerna i Sverige – ytmässigt tillhör denna kommungrupp de största kommunerna Sverige har – har sedan 1989 samverkat i ett nationellt nätverk – SmåKom – för att bättre kunna hävda sina intressen och föra en dialog om små kommuners angelägenheter med myndigheter, regering och riksdag. SmåKom har för närvarande (april 2018) drygt 70 medlemmar.

    SmåKom  anordnar varje vår en rikskonferens, som arrangeras i olika kommuner. Kommunernas ledande politiker och tjänstemän träffas på de nationella konferenserna. SmåKom har sin föreningsstämma i samband med rikskonferensen.

    I slutet av november varje år anordnas också ett höstmöte i Stockholm. Där antas nästkommande års verksamhetsplan och budget.

    De frågor som SmåKom drivit mest aktivt under åren är

    • de regionala fördelnings- och utvecklingsfrågorna
    • utformningen av skatteutjämningssystemet
    • den statliga regionalpolitiken
    • byggandet i gles miljö
    • landsortsregionernas krav på en bra offentlig service
    • IT-utbyggnaden och andra stora kommunikationsfrågor
    • de mindre kommunernas miljö- och demokratifrågor
    • strandskyddsfrågan
    • frågan om polisverksamheten på landsbygden
    • bankfrågorna och landsbygdens finansiella infrastruktur
    • offentlig upphandling och rättvisa villkor för även små företag.

    SmåKoms arbete samordnas av en styrelse med sju ordinarie medlemmar.

  40. Lekebergs kommun har att utse borgliga begravningsförrättare

  41. Om en ledamot är förhindrad att inställa sig till ett sammanträde eller att vidare delta i ett sammanträde ska en ersättare tjänstgöra i ledamotens ställe.

    En ledamot som inställer sig under ett pågående sammanträde har rätt att tjänstgöra även om en ersättare har trätt in i ledamotens ställe.

    Om inte ersättarna väljs proportionellt ska ersättarna tjänstgöra enligt den av fullmäktige bestämda ordningen. En ersättare som har börjat tjänstgöra har dock alltid företräde oberoende av turordningen. Om styrkebalansen mellan partierna därigenom påverkas, får en ersättare, som inställer sig under pågående sammanträde, träda in i stället för en ersättare som kommer längre ner i ordningen.

  42. Björn Blad (KD) har avsagt sig sitt uppdrag som Revisor för Nerikes brandkår från och med 2022-12-31. Kommunfullmäktige har att förrätta fyllnadsval för resterande del av mandatperioden.

  43. Under denna punkt redovisas inkomna enkla frågor och interpellationer.

    Interpellationer

    En interpellation ska ha ett bestämt innehåll, vara försedd med en motivering och vara undertecknad av en ledamot. Den ska lämnas in till kommunstyrelseförvaltningen senast fem arbetsdagar före det sammanträde vid vilket ledamoten avser att ställa den.

    Enkla frågor

    En ledamot som önskar inhämta upplysningar och svar från ansvarig förtroendevald från nämnd eller styrelse kan skriftligen lämna in en enkel fråga. Enkla frågor måste ha ett bestämt innehåll, får vara försedd med en kort inledande förklaring och får enbart avhandla sakförhållanden av enklare karaktär. Den ska ges in till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den sammanträdesdag, då den ska ställas.

    Bilagor

  44. Under denna punkt informerar revisorerna. 

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.