Två justerare, tillika rösträknare, samt två ersättare behöver utses att justera dagens protokoll.
Allmänhetens frågestund hålls direkt efter att upprop och val av justerare förrättats vid varje kommunfullmäktigesammanträde utom vid budgetfullmäktige. För allmänhetens frågestund avsätts maximalt 30 min. Frågor ska vara kortfattade och gälla den kommunala verksamheten. Frågor besvaras i första hand av ordförande eller vice ordförande i den nämnd eller bolag som frågan berör, i andra hand annan lämplig ersättare.
Frågor ska lämnas in i förväg till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den dag som kommunfullmäktige sammanträder. Den som ställt frågan ska också närvara vid kommunfullmäktiges sammanträde.
En motion ska vara skriftlig och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera ledamöter och väcks vid ett sammanträde med kommunfullmäktige eller genom att den ges in till kommunstyrelseförvaltningen
Alla som är folkbokförda i Lekebergs kommun har rätt att lämna in medborgarförslag. Ett medborgarförslag ska vara skriftligt och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera kommuninvånare med namn, samt ange förslagsställares adress och telefonnummer. Medborgarförslag väcks genom att det sänds eller lämnas till kommunstyrelseförvaltningen. Det ska ha inkommit senast tre veckor före kommunfullmäktiges sammanträde för att kunna anmälas på sammanträdet.
Ett medborgarförslag har inkommit om att inrätta en fritidsbank i Lekeberg.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att utveckla Lanna Valleys grönområde.
Bilagor
Medborgarförslag om att ta bort den avsmalnade filen som avsågs för skolbussar på Bergsgatan förbi Tulpanen
Ett medborgarförslag har inkommit om att ta bort den avsmalnade filen som avsågs för skolbussar på Bergsgatan förbi Tulpanen.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att anlägga skatepark vid Lekebergsskolan.
Bilagor
Under denna punkt informerar revisorerna.
Under denna punkt redovisas inkomna enkla frågor och interpellationer.
En interpellation ska ha ett bestämt innehåll, vara försedd med en motivering och vara undertecknad av en ledamot. Den ska lämnas in till kommunstyrelseförvaltningen senast fem arbetsdagar före det sammanträde vid vilket ledamoten avser att ställa den.
En ledamot som önskar inhämta upplysningar och svar från ansvarig förtroendevald från nämnd eller styrelse kan skriftligen lämna in en enkel fråga. Enkla frågor måste ha ett bestämt innehåll, får vara försedd med en kort inledande förklaring och får enbart avhandla sakförhållanden av enklare karaktär. Den ska ges in till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den sammanträdesdag, då den ska ställas.
Interpellation från Christina Kareliussén (S) till socialnämndens ordförande Lenita Birath (M) om LSS-lagens övergripande mål
Christina Kareliussen (S) inkom på kommunfullmäktiges sammanträde 24 februari 2025 med en interpellation till socialnämndens ordförande om hur det politiska styret svarar upp mot LSS-lagens övergripande mål att rusta personer i daglig verksamhet och verka för att individerna får ett lönearbete. Socialnämndens ordförande ska besvara frågorna på kommunfullmäktiges sammanträde den 5 maj.
Bilagor
Yttrande från socialnämnden med anledning av anmärkningar från revisionen i samband med årsredovisningen för 2023 samt beslut om eventuell anmärkning
På kommunfullmäktiges sammanträde den 29 april 2024 behandlades årsredovisningen för Lekebergs kommun för 2023 samt revisorernas granskning av årsredovisningen. Kommunens revision har i sin revisionsrapport för 2023 riktat kritik mot socialnämnden (SON) utifrån hur verksamheten bedrivits under 2023. Revisionen riktar en anmärkning mot socialnämnd utifrån bristande ekonomisk styrning samt bristande måluppfyllelse.
Enligt kommunallagen 5 kap § 24 ska fullmäktige besluta om även fullmäktige ska rikta anmärkningen. Inför det ställningstagandet har barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden inkommit med yttranden. Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan inför kommunfullmäktiges ställningstagande.
På kommunfullmäktiges sammanträde 23 september (KF § 101/2024-09-23) beslutade kommunfullmäktige att ställa sig bakom anmärkningen. I avgörandet av ärendet deltog en ledamot som under del av 2023 var tillförordnad förvaltningschef, vilket innebär att ledamoten borde anmält jäv. Beslutet överklagades och förvaltningsrätten i Karlstad har upphävt kommunfullmäktiges beslut. Kommunfullmäktige behöver nu åter ta ställning till om fullmäktige ska ställa sig bakom revisorernas anmärkning mot socialnämnden för 2023.
Bilagor
Nerikes Brandkår har inkommit med sin årsredovisning för 2024. Av de sex uppsatta prestationsmålen är fem mål uppfyllda och ett mål delvis uppfyllt.
Årets resultat är ett underskott om 4 471 tkr, vilket är 2 980 tkr sämre än budget.
Bilagor
Kommunassurans Syd har inkommit med en årsredovisning för 2024.
Årets resultat uppgår till 59 462 tkr före dispositioner och skatt. Bolagets finansiella placeringar har ökat i värde med 15,5 mnkr. Styrelsen föreslår även för 2024 att inte lämna någon aktieutdelning.
Revisionsrapporten tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
Bilagor
Sydnärkes kommunalförbund har inkommit med årsredovisning för 2024.
Årets resultat ska alltid redovisas som en skuld till, eller fordran på respektive avfallskollektiv. Därför redovisar kommunalförbundet inte något eget kapital. Efter att avsättning till resultatutjämningsfonder har bokförts visar resultatet alltid noll.
Sammantaget är utfall 2024, 6 779 tkr bättre än budget. Budgeten redovisar en nettokostnad på 8 003 tkr, utfallet uppgår till en nettokostnad om 1 224 tkr.
Lekeberg redovisar en nettokostnad om 101 tkr, mot budgeterad nettokostnad på
1 684 tkr, vilket är 1 583 tkr bättre än budget. Förklaringen för Lekeberg är att de debiterade intäkterna är högre än budgeterat. Kostnaden för omhändertagandet av hushållssoporna blev lägre än budgeterat. Även återvinningscentralen i Fjugesta gör ett överskott jämfört med budget.
Bilagor
Styrelsen för Vätternvatten AB har inkommit med årsredovisning för räkenskapsåret 2024. Vätternvatten har för räkenskapsåret 2024 en nettoomsättning om 6 342 tkr. Balansräkningen redovisas som den ser ut efter att all bokföring har gjorts.
Där balanserar sålunda tillgångarna med eget kapital och skulder.
Bilagor
Styrelserna för Lekebergs kommunala holding AB, Lekebergsbostäder AB och Lekebergs kommunfastigheter AB har inkommit med årsredovisningar för kommunens bolag 2024. Ombuden behöver till stämmorna få direktiv från kommunfullmäktige enligt nedanstående förslag till beslut.
Bilagor
Årsredovisningen är både en uppföljning av kommunfullmäktiges mål och en redovisning av det ekonomiska utfallet för 2024. Av kommunfullmäktige beslutade fem mål har nämnder och styrelsen inte uppnått något mål, samtliga fem mål uppnås delvis.
Koncernen uppvisar ett positivt bokslutsresultat om 17,9 mnkr för 2024. Fördelningen är att Lekebergs kommun visar ett positiv resultat om 18,4 mnkr och de helägda bolagen ett positivt konsoliderat resultat om 9,5 mnkr.
Bilagor
Revisorerna i Lekebergs kommun, utsedda av kommunfullmäktige, har granskat den verksamhet som bedrivits i kommunstyrelse och övriga nämnder, inklusive gemensamma nämnder, samt genom utsedda lekmannarevisorer i Lekebergs kommunala holding AB, Lekebergsbostäder AB och Lekebergs kommunfastigheter AB.
Bilagor
Kommunens revisorer har granskat kommunstyrelsens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att kommunstyrelsen samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för kommunstyrelsen samt de enskilda förtroendevalda i kommunstyrelsen avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat barn- och utbildningsnämndens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att barn- och utbildningsnämnden samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för barn- och utbildningsnämnden samt de enskilda förtroendevalda i barn- och utbildningsnämnden avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat socialnämndens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att socialnämnden samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för socialnämnden samt de enskilda förtroendevalda i socialnämnden avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat valnämndens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att valnämnden samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för valnämnden samt de enskilda förtroendevalda i valnämnden avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat de gemensamma nämnderna verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att de gemensamma nämnderna samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för de gemensamma nämnderna samt de enskilda förtroendevalda i de gemensamma nämnderna avseende 2024 års verksamhet.
Lekebergs kommun har en gemensam miljö- och byggnämnd tillsammans med Laxå och Askersunds kommun. I och med att samarbetet inte har fungerat tillfredställande när det kommer till styrning, transparens och prioritering har en utredning genomförts för att titta på vilka alternativa organisationsformer som finns. Under utredningens gång har uppdraget förändrats till att även ta fram förslag på hur samhällsbyggnadsfrågorna kan organiseras i egen regi. Uppsägningen av avtalet görs från och med den 30 juni 2025 och uppsägningstiden är 18 månader. Detta innebär att ett beslut om eventuellt förändrad organisation för miljö- och byggfrågorna behöver börja gälla från och med 1 januari 2027.
Bilagor
Kommunen har enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV) ansvar för att fastställa verksamhetsområden för VA, vilket omfattar vattenförsörjning och avloppshantering i tätbebyggda områden. Tidigare beslut om verksamhetsområden har lett till otydligheter på grund av revideringar och utökningar över tid. För att skapa tydlighet ska nya underlag tas fram som anger verksamhetsområdenas gränser och tillgängliga tjänster. Dessutom föreslås utökningar av verksamhetsområden för att inkludera områden med befintliga VA-ledningsnät, i enlighet med LAV §4-7. Förvaltningen föreslår därför kommunfullmäktige att dels förtydliga verksamhetsområden enligt bilaga 1–7 som därmed ersätter tidigare beslut samt att verksamhetsområdena utökas till områden som redan är försedda med kommunala VA-tjänster enligt bilaga 1–7.
Bilagor
Svar på motion från Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) om förtur i bostadskön till den som fått skyddat boende till följd av hot, våld eller andra övergrepp
En motion inlämnad av Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) om förtur i bostadskön till den som fått skyddat boende till följd av hot, våld eller andra övergrepp anmäldes på kommunfullmäktige 29 april 2024.
Motionen togs upp i socialnämnden den 5 februari 2025 för beredning och yttrande. Nämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.
Bilagor
Val
Milija Sutic (V) är vald som revisor för Lekebergs kommun, Lekebergs kommunala Holdningbolag AB, Lekebergsbostäder AB och Lekebergs kommunfastigheter AB. Då Milija Sutic (V) sedan februari 2025 inte längre är folkbokförd i Lekebergs kommun har valbarheten enligt kommunallagen upphört.
Kommunallagen 4 kap. 3 § Ledamöter och ersättare i fullmäktige väljs bland dem som har rösträtt enligt 1 kap. 7 och 8 §§. Vid valen av ledamöter och ersättare i nämnderna är, oberoende av vad som framgår av röstlängden, den valbar som vid tidpunkten för sådant val uppfyller de villkor som uppställs i 1 kap. 7 och 8 §§. Detsamma gäller vid valen av fullmäktigeberedningar och förtroendevalda som anges i 2 § första stycket samt vid val av revisorer.
1 kap. 7 § Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige har den som är folkbokförd i kommunen, senast på valdagen fyller 18 år och
Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige har också en sådan unionsmedborgare som avses i 5 § andra stycket.
8 § Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i regionfullmäktige har den som är röstberättigad vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i en kommun inom regionen.
Då Milija Sutic (V) inte längre är folkbokförd i kommunen har han inte längre rösträtt till kommunfullmäktige. Och när man inte längre har rösträtt är man inte längre valbar till förtroendeuppdrag som revisor. Kommunfullmäktige har därför att entlediga Milija Sutic (V) från sina förtroendeuppdrag som revisor i Lekebergs kommun och de kommunala bolagen.
Bilagor
Två justerare, tillika rösträknare, samt två ersättare behöver utses att justera dagens protokoll.
Allmänhetens frågestund hålls direkt efter att upprop och val av justerare förrättats vid varje kommunfullmäktigesammanträde utom vid budgetfullmäktige. För allmänhetens frågestund avsätts maximalt 30 min. Frågor ska vara kortfattade och gälla den kommunala verksamheten. Frågor besvaras i första hand av ordförande eller vice ordförande i den nämnd eller bolag som frågan berör, i andra hand annan lämplig ersättare.
Frågor ska lämnas in i förväg till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den dag som kommunfullmäktige sammanträder. Den som ställt frågan ska också närvara vid kommunfullmäktiges sammanträde. Inga frågor har inkommit till dagens sammanträde.
Ett medborgarförslag har inkommit om att inrätta en fritidsbank i Lekeberg.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att utveckla Lanna Valleys grönområde.
Bilagor
Medborgarförslag om att ta bort den avsmalnade filen som avsågs för skolbussar på Bergsgatan förbi Tulpanen
Ett medborgarförslag har inkommit om att ta bort den avsmalnade filen som avsågs för skolbussar på Bergsgatan förbi Tulpanen.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att anlägga skatepark vid Lekebergsskolan.
Bilagor
Under denna punkt informerar revisorerna.
Interpellation från Christina Kareliussén (S) till socialnämndens ordförande Lenita Birath (M) om LSS-lagens övergripande mål
Christina Kareliussen (S) inkom på kommunfullmäktiges sammanträde 24 februari 2025 med en interpellation till socialnämndens ordförande om hur det politiska styret svarar upp mot LSS-lagens övergripande mål att rusta personer i daglig verksamhet och verka för att individerna får ett lönearbete. Socialnämndens ordförande ska besvara frågorna på kommunfullmäktiges sammanträde den 5 maj.
Då Christina Kareliussén (S) inte är närvarande bordläggs ärendet och återkommer på kommunfullmäktiges nästkommande sammanträde.
Bilagor
Yttrande från socialnämnden med anledning av anmärkningar från revisionen i samband med årsredovisningen för 2023 samt beslut om eventuell anmärkning
På kommunfullmäktiges sammanträde den 29 april 2024 behandlades årsredovisningen för Lekebergs kommun för 2023 samt revisorernas granskning av årsredovisningen. Kommunens revision har i sin revisionsrapport för 2023 riktat kritik mot socialnämnden (SON) utifrån hur verksamheten bedrivits under 2023. Revisionen riktar en anmärkning mot socialnämnd utifrån bristande ekonomisk styrning samt bristande måluppfyllelse.
Enligt kommunallagen 5 kap § 24 ska fullmäktige besluta om även fullmäktige ska rikta anmärkningen. Inför det ställningstagandet har barn- och utbildningsnämnden samt socialnämnden inkommit med yttranden. Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan inför kommunfullmäktiges ställningstagande.
På kommunfullmäktiges sammanträde 23 september (KF § 101/2024-09-23) beslutade kommunfullmäktige att ställa sig bakom anmärkningen. I avgörandet av ärendet deltog en ledamot som under del av 2023 var tillförordnad förvaltningschef, vilket innebär att ledamoten borde anmält jäv. Beslutet överklagades och förvaltningsrätten i Karlstad har upphävt kommunfullmäktiges beslut. Kommunfullmäktige behöver nu åter ta ställning till om fullmäktige ska ställa sig bakom revisorernas anmärkning mot socialnämnden för 2023.
Bilagor
Nerikes Brandkår har inkommit med sin årsredovisning för 2024. Av de sex uppsatta prestationsmålen är fem mål uppfyllda och ett mål delvis uppfyllt.
Årets resultat är ett underskott om 4 471 tkr, vilket är 2 980 tkr sämre än budget.
Bilagor
Kommunassurans Syd har inkommit med en årsredovisning för 2024.
Årets resultat uppgår till 59 462 tkr före dispositioner och skatt. Bolagets finansiella placeringar har ökat i värde med 15,5 mnkr. Styrelsen föreslår även för 2024 att inte lämna någon aktieutdelning.
Revisionsrapporten tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
Bilagor
Sydnärkes kommunalförbund har inkommit med årsredovisning för 2024.
Årets resultat ska alltid redovisas som en skuld till, eller fordran på respektive avfallskollektiv. Därför redovisar kommunalförbundet inte något eget kapital. Efter att avsättning till resultatutjämningsfonder har bokförts visar resultatet alltid noll.
Sammantaget är utfall 2024, 6 779 tkr bättre än budget. Budgeten redovisar en nettokostnad på 8 003 tkr, utfallet uppgår till en nettokostnad om 1 224 tkr.
Lekeberg redovisar en nettokostnad om 101 tkr, mot budgeterad nettokostnad på
1 684 tkr, vilket är 1 583 tkr bättre än budget. Förklaringen för Lekeberg är att de debiterade intäkterna är högre än budgeterat. Kostnaden för omhändertagandet av hushållssoporna blev lägre än budgeterat. Även återvinningscentralen i Fjugesta gör ett överskott jämfört med budget.
Bilagor
Styrelsen för Vätternvatten AB har inkommit med årsredovisning för räkenskapsåret 2024. Vätternvatten har för räkenskapsåret 2024 en nettoomsättning om 6 342 tkr. Balansräkningen redovisas som den ser ut efter att all bokföring har gjorts.
Där balanserar sålunda tillgångarna med eget kapital och skulder.
Bilagor
Styrelserna för Lekebergs kommunala holding AB, Lekebergsbostäder AB och Lekebergs kommunfastigheter AB har inkommit med årsredovisningar för kommunens bolag 2024. Ombuden behöver till stämmorna få direktiv från kommunfullmäktige enligt nedanstående förslag till beslut.
Bilagor
Årsredovisningen är både en uppföljning av kommunfullmäktiges mål och en redovisning av det ekonomiska utfallet för 2024. Av kommunfullmäktige beslutade fem mål har nämnder och styrelsen inte uppnått något mål, samtliga fem mål uppnås delvis.
Koncernen uppvisar ett positivt bokslutsresultat om 17,9 mnkr för 2024. Fördelningen är att Lekebergs kommun visar ett positiv resultat om 18,4 mnkr och de helägda bolagen ett positivt konsoliderat resultat om 9,5 mnkr.
Bilagor
Revisorerna i Lekebergs kommun, utsedda av kommunfullmäktige, har granskat den verksamhet som bedrivits i kommunstyrelse och övriga nämnder, inklusive gemensamma nämnder, samt genom utsedda lekmannarevisorer i Lekebergs kommunala holding AB, Lekebergsbostäder AB och Lekebergs kommunfastigheter AB.
Bilagor
Kommunens revisorer har granskat kommunstyrelsens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att kommunstyrelsen samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för kommunstyrelsen samt de enskilda förtroendevalda i kommunstyrelsen avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat barn- och utbildningsnämndens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att barn- och utbildningsnämnden samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för barn- och utbildningsnämnden samt de enskilda förtroendevalda i barn- och utbildningsnämnden avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat socialnämndens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att socialnämnden samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för socialnämnden samt de enskilda förtroendevalda i socialnämnden avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat valnämndens verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att valnämnden samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för valnämnden samt de enskilda förtroendevalda i valnämnden avseende 2024 års verksamhet.
Kommunens revisorer har granskat de gemensamma nämnderna verksamhet för 2024. Revisorerna tillstyrker att de gemensamma nämnderna samt de enskilda förtroendevalda i detta organ beviljas ansvarsfrihet.
Kommunfullmäktiges presidium har berett frågan om ansvarsfrihet och föreslår att kommunfullmäktige beviljar ansvarsfrihet för de gemensamma nämnderna samt de enskilda förtroendevalda i de gemensamma nämnderna avseende 2024 års verksamhet.
Lekebergs kommun har en gemensam miljö- och byggnämnd tillsammans med Laxå och Askersunds kommun. I och med att samarbetet inte har fungerat tillfredställande när det kommer till styrning, transparens och prioritering har en utredning genomförts för att titta på vilka alternativa organisationsformer som finns. Under utredningens gång har uppdraget förändrats till att även ta fram förslag på hur samhällsbyggnadsfrågorna kan organiseras i egen regi. Uppsägningen av avtalet görs från och med den 30 juni 2025 och uppsägningstiden är 18 månader. Detta innebär att ett beslut om eventuellt förändrad organisation för miljö- och byggfrågorna behöver börja gälla från och med 1 januari 2027.
Bilagor
Kommunen har enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV) ansvar för att fastställa verksamhetsområden för VA, vilket omfattar vattenförsörjning och avloppshantering i tätbebyggda områden. Tidigare beslut om verksamhetsområden har lett till otydligheter på grund av revideringar och utökningar över tid. För att skapa tydlighet ska nya underlag tas fram som anger verksamhetsområdenas gränser och tillgängliga tjänster. Dessutom föreslås utökningar av verksamhetsområden för att inkludera områden med befintliga VA-ledningsnät, i enlighet med LAV §4-7. Förvaltningen föreslår därför kommunfullmäktige att dels förtydliga verksamhetsområden enligt bilaga 1–7 som därmed ersätter tidigare beslut samt att verksamhetsområdena utökas till områden som redan är försedda med kommunala VA-tjänster enligt bilaga 1–7.
Bilagor
Svar på motion från Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) om förtur i bostadskön till den som fått skyddat boende till följd av hot, våld eller andra övergrepp
En motion inlämnad av Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) om förtur i bostadskön till den som fått skyddat boende till följd av hot, våld eller andra övergrepp anmäldes på kommunfullmäktige 29 april 2024.
Motionen togs upp i socialnämnden den 5 februari 2025 för beredning och yttrande. Nämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.
Bilagor
Milija Sutic (V) är vald som revisor för Lekebergs kommun, Lekebergs kommunala Holdningbolag AB, Lekebergsbostäder AB och Lekebergs kommunfastigheter AB. Då Milija Sutic (V) sedan februari 2025 inte längre är folkbokförd i Lekebergs kommun har valbarheten enligt kommunallagen upphört.
Kommunallagen 4 kap. 3 § Ledamöter och ersättare i fullmäktige väljs bland dem som har rösträtt enligt 1 kap. 7 och 8 §§. Vid valen av ledamöter och ersättare i nämnderna är, oberoende av vad som framgår av röstlängden, den valbar som vid tidpunkten för sådant val uppfyller de villkor som uppställs i 1 kap. 7 och 8 §§. Detsamma gäller vid valen av fullmäktigeberedningar och förtroendevalda som anges i 2 § första stycket samt vid val av revisorer.
1 kap. 7 § Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige har den som är folkbokförd i kommunen, senast på valdagen fyller 18 år och
Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige har också en sådan unionsmedborgare som avses i 5 § andra stycket.
8 § Rösträtt vid val av ledamöter och ersättare i regionfullmäktige har den som är röstberättigad vid val av ledamöter och ersättare i kommunfullmäktige i en kommun inom regionen.
Då Milija Sutic (V) inte längre är folkbokförd i kommunen har han inte längre rösträtt till kommunfullmäktige. Och när man inte längre har rösträtt är man inte längre valbar till förtroendeuppdrag som revisor. Kommunfullmäktige har därför att entlediga Milija Sutic (V) från sina förtroendeuppdrag som revisor i Lekebergs kommun och de kommunala bolagen.
Bilagor