Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
Två justerare, tillika rösträknare, samt två ersättare behöver utses att justera dagens protokoll.
Allmänhetens frågestund hålls direkt efter att upprop och val av justerare förrättats vid varje kommunfullmäktigesammanträde utom vid budgetfullmäktige. För allmänhetens frågestund avsätts maximalt 30 min. Frågor ska vara kortfattade och gälla den kommunala verksamheten. Frågor besvaras i första hand av ordförande eller vice ordförande i den nämnd eller bolag som frågan berör, i andra hand annan lämplig ersättare.
Frågor ska lämnas in i förväg till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den dag som kommunfullmäktige sammanträder. Den som ställt frågan ska också närvara vid kommunfullmäktiges sammanträde.
En motion ska vara skriftlig och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera ledamöter och väcks vid ett sammanträde med kommunfullmäktige eller genom att den ges in till kommunstyrelseförvaltningen
Alla som är folkbokförda i Lekebergs kommun har rätt att lämna in medborgarförslag. Ett medborgarförslag ska vara skriftligt och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera kommuninvånare med namn, samt ange förslagsställares adress och telefonnummer. Medborgarförslag väcks genom att det sänds eller lämnas till kommunstyrelseförvaltningen. Det ska ha inkommit senast tre veckor före kommunfullmäktiges sammanträde för att kunna anmälas på sammanträdet.
Miljöpartiet har inkommit med en motion om att utveckla skolbiblioteken.
Bilagor
Motion från Centerpartiet om att Lekebergs kommun bör motsätta sig byggnation av SMR inom kommunens område.
Centerpartiet har inkommit med en motion om att Lekebergs kommun bör motsätta sig byggnation av SMR inom kommunens område.
Bilagor
Ett medborgarförslag inom 2023-01-09 om sopsorteringssystem med olikfärgade plastpåsar.
Bilagor
Ett medborgarförslag inkom 2023-01-01 om att sätta upp plank vid återvinningscontainrar.
Bilagor
Ett medborgarförslag inkom 2023-01-13 om vattenförsörjning på skolor och äldreboenden.
Bilagor
Ett medborgarförslag inom 2022-12-21 om elljusspår i Lanna.
Bilagor
Ett medborgarförslag inom 2022-12-12 om att inkludera C-more i TV-utbudet på Kastanjen.
Bilagor
Ett medborgarförslag inkom 2022-12-21 om att ha fler cykelställ och övergångställen i Lanna.
Bilagor
Under denna punkt redovisas inkomna enkla frågor och interpellationer.
En interpellation ska ha ett bestämt innehåll, vara försedd med en motivering och vara undertecknad av en ledamot. Den ska lämnas in till kommunstyrelseförvaltningen senast fem arbetsdagar före det sammanträde vid vilket ledamoten avser att ställa den.
En ledamot som önskar inhämta upplysningar och svar från ansvarig förtroendevald från nämnd eller styrelse kan skriftligen lämna in en enkel fråga. Enkla frågor måste ha ett bestämt innehåll, får vara försedd med en kort inledande förklaring och får enbart avhandla sakförhållanden av enklare karaktär. Den ska ges in till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den sammanträdesdag, då den ska ställas.
Bilagor
Två gånger per år redovisas ej besvarade motioner till kommunfullmäktige. Många av de obesvarade motionerna är lagda av den nuvarande politiska majoriteten under den tid som densamma var i opposition. Motionsinstrumentet är den naturliga vägen för en opposition att väcka ärenden för att föra fram sin politik. Parti som utgör del av kommunens ledning har däremot flera andra handlingsvägar.
Kommunstyrelseförvaltningen bedömer att det finns stöd i lagstiftningen för att fullmäktige ska kunna besluta om avskrivning av motioner utifrån de förändrade majoritetsförhållandena i Lekebergs kommun.
Bilagor
Socialnämnden är skyldig att varje kvartal rapportera ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Rapporteringen gäller såväl nya beslut som ej verkställts samt kvarstående beslut från tidigare kvartal.
Under pågående pandemi med Covid-19 ska avbrott i verkställighet rapporteras om avbrottet antingen beror på att verksamheten tillfälligt stängt eller att personen själv avstår insatser på grund av rädsla för smitta och- eller att personen tillhör riskgrupp.
Bilagor
Bolagsstämman i Vätternvatten AB har tidigare beslutat om arvodesriktlinjer, men i dessa framgår inte att lekmannarevisorerna ska erhålla arvode. Dessutom saknas riktlinjer för hur arvodena ska räknas upp. Därför har ett förslag till revidering av riktlinjen arbetats fram och behandlats i Vätternvattens ekonomiska råd samt i ägarsamrådet. Förslaget till revidering innebär att lekmannarevisorerna har rätt till retroaktivt arvode from den 14 januari 2021 samt att det tydliggjorts hur arvodena ska räknas upp framöver. Kommunstyrelseförvaltningen ställer sig bakom ägarsamrådets förslag till beslut.
Bilagor
Från och med den 1 januari 2013 är det möjligt att under vissa betingelser reservera delar av ett positivt resultat till och disponera medel från en resultatutjämningsreserv (RUR). Under förutsättning att årets resultat efter balanskravsjusteringar är negativt kan RUR användas för att utjämna intäkter över en konjunkturcykel och skapa större stabilitet för verksamheterna. RUR är frivillig att tillämpa, men de kommuner som tänker göra det, måste besluta om hur reserven ska hanteras. På uppdrag av kommunstyrelsens ordförande har kommunstyrelseförvaltningen tagit fram ett förslag till riktlinje för god ekonomisk hushållning och resultatutjämningsreserv.
Bilagor
Socialnämnden och kommunen har rätt till ersättning för kostnader för provisorisk dödsboförvaltning och gravsättning. Socialnämnden har hittills inte tagit ut någon avgift för dödsboförvaltning, trots att vissa åtaganden varit både tids- och resurskrävande. Flertalet av kommunerna i Sverige tar ut en avgift för detta arbete. Det vanligaste i landets kommuner är att socialnämnden tar ut en timtaxa motsvarande 0,8% av gällande prisbasbelopp. Enligt 2022 års beräkning blir timtaxan 386,40 kr beräknad på 0,8% av prisbasbeloppet. Förslag till beslut är att ta ut en avgift för dödsboförvaltning med en timtaxa motsvarande 0,8% av prisbasbelopp.
Bilagor
Enligt bibliotekslagen (2013:801) ska alla kommuner anta biblioteksplaner för sina verksamheter inom biblioteksområdet. Syftet med biblioteksplanen är att ge vägledning för bibliotekens verksamheter och är också ett stöd för förtroendevalda och tjänstepersoner i arbetet med biblioteksutveckling.
Enligt reglemente ansvarar kommunstyrelsen för folkbiblioteket och barn- och utbildningsnämnden för skolbibliotek. Planens del som berör folkbibliotek bör således beslutas av kommunstyrelsen och den del som berör skolbibliotek bör beslutas av barn- och utbildningsnämnden. Planen antas slutligen i sin helhet av kommunfullmäktige.
Bilagor
Valärenden
Caroline Elfors (M) har inkommit med en begäran om att entledigas som vice ordförande i Sydnärkes IT-nämnd.
Bilagor
Lekebergs kommun är värdkommun för den gemensamma Sydnärkes IT-nämnd.
Lekebergs kommun har att förrätta val till ordförande och vice ordförande till Sydnärkes IT-nämnd.
Johan Niklasson har avsagt sig uppdraget som styrelseledamot i Vätternvattens styrelse. Kommunfullmäktige har att utse en ny ledamot för återstoden av mandatperioden.
Anna Gunnarsson (C) har avsagt sig uppdraget som nämndeman i Örebro tingsrätt. Kommunfullmäktige har att utse en ny nämndeman för återstoden av mandatperioden.
Mikael Reinholdz (C) har avsagt sig uppdraget som ledamot i Lekebergs bostäder AB. Kommunfullmäktige har att utse en ny ledamot för återstoden av mandatperioden.
Mikael Reinholdz (C) har avsagt sig uppdraget som ledamot i Lekebergs kommunfastigheter AB. Kommunfullmäktige har att utse en ny ledamot för återstoden av mandatperioden.
Under denna punkt informerar revisorerna.
Bilagor