Två justerare, tillika rösträknare, samt två ersättare behöver utses att justera dagens protokoll.
Allmänhetens frågestund hålls direkt efter att upprop och val av justerare förrättats vid varje kommunfullmäktigesammanträde utom vid budgetfullmäktige. För allmänhetens frågestund avsätts maximalt 30 min. Frågor ska vara kortfattade och gälla den kommunala verksamheten. Frågor besvaras i första hand av ordförande eller vice ordförande i den nämnd eller bolag som frågan berör, i andra hand annan lämplig ersättare.
Frågor ska lämnas in i förväg till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den dag som kommunfullmäktige sammanträder. Den som ställt frågan ska också närvara vid kommunfullmäktiges sammanträde.
En motion ska vara skriftlig och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera ledamöter och väcks vid ett sammanträde med kommunfullmäktige eller genom att den ges in till kommunstyrelseförvaltningen
Alla som är folkbokförda i Lekebergs kommun har rätt att lämna in medborgarförslag. Ett medborgarförslag ska vara skriftligt och undertecknad eller digitalt signerad av en eller flera kommuninvånare med namn, samt ange förslagsställares adress och telefonnummer. Medborgarförslag väcks genom att det sänds eller lämnas till kommunstyrelseförvaltningen. Det ska ha inkommit senast tre veckor före kommunfullmäktiges sammanträde för att kunna anmälas på sammanträdet.
Ett medborgarförslag har inkommit om att skydda ängsflora mellan Knista-Kälkesta.
Bilagor
Medborgarförslag om att bygga om grusplanen vid Esplanaden 17 till konstgräsplan med ny utrustning och belysning.
Ett medborgarförslag har inkommit om att bygga om grusplanen vid Esplanaden 17 till konstgräsplan med ny utrustning och belysning.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att införa tvåpedagogssystem i klasser igen.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om belysning vid återvinningsstation.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att utöka fri tid på förskola från 15 timmar till 30 timmar per vecka.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att öka belysning från väg 204 upp till Lanna.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om busskur eller tak vid Hidinge sporthall.
Bilagor
Under denna punkt informerar revisorerna.
Under denna punkt redovisas inkomna enkla frågor och interpellationer.
En interpellation ska ha ett bestämt innehåll, vara försedd med en motivering och vara undertecknad av en ledamot. Den ska lämnas in till kommunstyrelseförvaltningen senast fem arbetsdagar före det sammanträde vid vilket ledamoten avser att ställa den.
En ledamot som önskar inhämta upplysningar och svar från ansvarig förtroendevald från nämnd eller styrelse kan skriftligen lämna in en enkel fråga. Enkla frågor måste ha ett bestämt innehåll, får vara försedd med en kort inledande förklaring och får enbart avhandla sakförhållanden av enklare karaktär. Den ska ges in till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den sammanträdesdag, då den ska ställas.
Interpellation från Christina Kareliussén (S) till socialnämndens ordförande Lenita Birath (M) om LSS-lagens övergripande mål
En interpellation har inkommit från Christina Kareliussén (S) till socialnämndens ordförande Lenita Birath (M) om LSS-lagens övergripande mål.
Bilagor
Enligt reglementet för revisorerna i Lekebergs kommun ska antalet förtroendevalda revisorer vara sex. Enligt kommunallagen behöver det finnas minst fem revisorer. Då situationer har uppstått där två av de förtroendevalda revisorerna för stunden är förhindrade att delta i revisionsverksamheten och att avsäga sig sina uppdrag föreslås att revisionen tillfälligt utökas till åtta revisorer. Detta för att säkerställa att det alltid finns sex revisorer som kan delta i revisionens arbete. Utökningen föreslås gälla längst till och med granskningen av årsredovisningen 2027 (ordinarie mandatperiod för nuvarande revision).
Bilagor
Avdelningen för integration och arbetsmarknad ansvarar för kommunens arbetslivsinriktade insatser i syfte att hjälpa människor till arbete och egen försörjning. Ansvaret för frågorna har sedan den 1 januari 2024 legat på barn- och utbildningsnämnden och avdelningen har legat under barn- och utbildningsförvaltningen. Nu föreslås ansvaret flyttas till socialnämnden för att bland annat ge IFO (Individ- och familjeomsorgen) och IA (Integration och arbetsmarknad) en mer naturlig samverkan. Förslaget kommer från ett politiskt direktiv som lämnats till förvaltningarna från ordförandena i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Den organisatoriska förändringen föreslås träda i kraft från och med 1 april 2025.
För att kunna genomföra flytten behöver reglementet för kommunstyrelsen och övriga nämnder revideras. Ansvaret för att vara arbetslöshetsnämnd och att handha kommunens uppgifter beträffande mottagande av nyanlända behöver övertas av socialnämnden.
Bilagor
Samhällsbyggnad Sydnärke fick 2023-06-19 i uppdrag av kommunstyrelsen i Lekebergs kommun att ta fram en ny detaljplan som ska möjliggöra bland annat en ny idrottshall i Mullhyttan. Detaljplanen möjliggöra användningarna besöksanläggning, skola samt gata för att möjliggöra en framtida gång- och cykelväg på Tryggebodavägen mellan väg 204 och Åsavallen. Detaljplanen var ute på samråd i maj/juni 2024 och granskning jul/nyår 2024/25. Detaljplanen är nu redo för antagande.
Bilagor
Socialnämnden är skyldig att varje kvartal rapportera ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Rapporteringen gäller alla beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum samt avbrott i verkställighet som överskrider tre månader. När ej verkställda beslut som är inrapporterade till IVO
verkställts ska också det rapporteras till IVO.
Bilagor
Enligt arbetsordningen för kommunfullmäktige ska kommunstyrelsen två gånger per år redovisa de motioner som inte beretts färdigt. Redovisningen görs på det första ordinarie fullmäktige sammanträden vår och höst. Medborgarförslag som inte beretts färdigt ska i fullmäktige redovisas på samma sätt som ej färdigberedda motioner. Förslagen ska behandlas inom ett år från att de inkom, vare sig det handläggs i fullmäktige eller i nämnd/styrelse.
Totalt fanns elva motioner och sjutton medborgarförslag som inte var besvarade den 31 december 2024.
Enligt kommunens riktlinjer för motioner och medborgarförslag ska också verkställandet av bifallna motioner redovisas för kommunfullmäktige. Redovisningen ska innehålla en beskrivning av på vilket sätt motionens förslag har
verkställts. Redovisningen ska behandla förslag eller åtgärder som är pågående och
inte sådana som avslutats. Under den aktuella perioden har en motion bifallits.
Bilagor
Val
Lenita Birath (M) har inkommit med en avsägelse från uppdragen som ordförande i socialnämnden, kommunalråd samt ledamot i Taxe- och avgiftsnämnden från och med 2025-02-24.
Bilagor
Avsägelse av politiskt uppdrag som ledamot i socialnämnden samt kommunfullmäktige från Nina Dahlström (C)
Nina Dahlström (C) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ledamot i socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige för Centerpartiet. Kommunfullmäktige har att bevilja avsägelsen.
Bilagor
David Järn (C) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ledamot i kommunstyrelsen för Centerpartiet. Kommunfullmäktige har att bevilja avsägelsen.
Bilagor
Avsägelse av politiskt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige från Erika Berna Stöltenhielm (M)
Erika Stöltenhielm Berna (M) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige.
Bilagor
Annéa Ahlberg (M) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ledamot i Sydnärkes miljö- och byggnämnd för Moderaterna. Kommunfullmäktige har att bevilja avsägelsen.
Lenita Birtah (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ordförande i socialnämnden från och med 2025-02-24. Nina Dahlström (C) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i socialnämnden. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Lenita Birath (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som kommunalråd från och med 2025-02-24. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Lenita Birath (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i taxe- och avgiftsnämnden. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
David Järn (C) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Om kommunfullmäktige har beslutat om att tillfälligt utöka antalet förtroendevalda revisorer från sex till åtta ska fyllnadsval förrättas. Sedan den 30 november 2024 är uppdraget som vice ordförande i revisonen vakant efter Tony Gunnarsson (M). Kommunfullmäktige har att förrätta fyllnadsval av en vice ordförande samt två ordinarie revisorer.
Kristin Östman (V) föreslås som en ny ordinarie revisor. Då Kristin Östman (V) var ledamot i socialnämnden och vice ordförande i valnämnden under en del av verksamhetsåret 2024 föreslås fullmäktige undanta granskningen av de två nämndernas verksamhet för 2024 från uppdraget som revisor.
Annéa Ahlberg (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i Sydnärkes miljö- och byggnämnd. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Christina Kareliussén (S) har inkommit med en motion om att ordna en utbildning för förtroendevalda och chefstjänstepersoner med syfte att höja kvalitén i kommunikationen i styrelser och nämnder. Svar på motionen behandlades på kommunfullmäktige (KF § 156/2023-11-27) och återremitterades för att ta fram ett förslag på utbildning, vad den kommer kosta och hur det ska finansieras.
Bilagor
I oktober 2023 inkom Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) med en motion om att bygga ett trygghetsboende för äldre i Mullhyttan. Motionen anger att behovet av fler bostäder, särskilt anpassade för äldre, är stort och växer i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar. I sammanhanget anges även att antalet bostäder för äldre i Mullhyttan minskade i samband med att Furugården stängde.
Vidare vill man med motionen belysa att ett trygghetsboende i Mullhyttan skulle bidra till att man som invånare får möjlighet att leva i Mullhyttan hela livet. Det skulle även ge nya invånare möjligheten att flytta till de bostäder som de lämnar när äldre flyttar till trygghetsboendet och därmed öppna upp för en befolkningsökning som kan innebära fler barn i barnomsorgen och skolan, fler engagerade i föreningslivet och fler potentiella arbetstagare.
Idag är inte efterfrågan på trygghetsboende i Mullhyttan hög nog för att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att bygga ett nytt boende. Efterfrågan på de alternativ till trygghetsboende som redan finns i Mullhyttan bedöms inte heller vara hög. Förvaltningen föreslår därför att motionen avslås.
Motionen togs upp för beredning och yttrande i socialnämnden under december 2024. Socialnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
Svar på motion från Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) om att servera viltkött i Lekebergs kommuns verksamheter
Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) har inkommit (KF § 37/2024-04-29) med en motion om att servera viltkött i Lekebergs kommuns verksamheter. I motionen föreslås att förutsättningarna och möjligheterna för att servera svenskt, helst lokalt, viltkött i kommunens verksamheter ska utredas, att kostnaden för att servera svenskt, helst lokalt, viltkött i kommunens verksamheter vid fyra tillfällen per år kostnadsberäknas samt att beslut om att regelbundet (minst fyra gånger per år) servera svenskt, helst lokalt, viltkött i kommunens verksamheter fattas.
Offentliga kök får i dagsläget endast köpa viltkött från godkända vilthanteringsanläggningar. Viltköttet ligger högre i pris jämfört med det kött som köps in idag. I nuläget finns inga medel i budgeten avsatta för att utöka livsmedelskostnaderna. Förvaltningen gör därför bedömningen att ingen ytterligare utredning krävs och att motionens första och andra att-sats avslås och att tredje att-satsen anses besvarad.
Bilagor
I april 2024 inkom Christina Kareliussen (S) med en motion som handlar om att ge kommunen i uppdrag att komma med information om hur och när ett ungdomsfullmäktige kan genomföras i Lekebergs Kommun.
Att ge ungdomar mer inflytande och delaktighet i samhällsfrågor är viktigt, och Lekebergs kommun arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för ungas engagemang och delaktighet. För närvarande finns det inget beslut eller någon plan för att införa ett ungdomsfullmäktige i Lekeberg.
Motionen togs upp i barn- och utbildningsnämnden den 10 december 2024 för beredning och yttrande. Nämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
Svar på motion från Christina Kareliussén (S) om att Lekebergs kommun ska ansluta sig till CEMR-deklarationen
Christina Kareliussén (S) har inkommit med en motion om att Lekebergs kommun ska ansluta sig till och skriva under CEMR-deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män. Council of European Municipalities and Regions (CEMR) har tagit fram en europeisk deklaration för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). Det är ett verktyg för kommuner och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i all verksamhet.
Redan idag arbetar Lekebergs kommun med jämställdhet både för medarbetare och invånare i Lekebergs kommun. Det regleras bland annat i Policy mot diskriminering, för lika rättigheter och möjligheter. Även Lekebergs kommuns hållbarhetsprogram lyfter olika aspekter på jämställdhet mellan kvinnor och män. Förvaltningens bedömning är att undertecknandet av CEMR-deklarationen inte tillför någon ytterligare nytta i verksamheterna men leder till ökad administration och förslår därför att motionen avslås.
Bilagor
Svar på motion från Diana Steen (L) och Elin NIlsson (L) om främjande av Inkludering och acceptans av Hbtqi-elever i skolmiljön
I april 2024 inkom Diana Steen (L) och Elin Nilsson (L) med en motion som handlar om inkludering och acceptans av Hbtqi-elever i skolmiljön. Motionen föreslår att Lekbergs kommun ska utreda hur man bäst skapar en stödjande miljö för hbtqi-elever i alla åldersgrupper, samt att kommunen ska utreda hur man bäst skapar en stödjande skolmiljö för att motverka diskriminering och trakasserier.
Lekebergs kommun arbetar redan aktivt och systematiskt för att skapa en stödjande och inkluderande skolmiljö för alla elever. Insatserna utgår bland annat från läroplanen och diskrimineringsgrunderna och är en del av skolornas värdegrundsarbete. Arbetet sker kontinuerligt i både årskurs F–6 och årskurs 7–9 och anpassas efter elevernas behov och ålder.
Motionen togs upp i barn- och utbildningsnämnden den 10 december 2024 för beredning och yttrande. Nämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.
Bilagor
Annica Zetterholm (C) har inkommit med en motion om att det ska tas fram ett firande av kommunens 30-åriga tillblivelse. Lekebergs kommun fyller 30 år som egen kommun 2025. Redan i september 2023 påbörjade förvaltningen en dialog med den politiska majoriteten om att uppmärksamma jubileet på lämpliga sätt. Under2025 kommer ett flertal aktiviteter att genomföras som uppmärksammar firandet. Då planeringen för firandet initierades innan motionen lämnades in föreslår förvaltningen att kommunfullmäktige anser motionen besvarad.
Bilagor
Svar på motion från Elin Nilsson (L) och Ann-Charlotte Kämpe Larsson (L) om att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden undersöker olika finansieringsmöjligheter för skolsocialt team
Elin Nilsson (L) och Anne-Charlotte Kämpe Larsson (L) har inkommit med en motion om att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden ska undersöka gemensamma och individuella finansieringsmöjligheter för att skapa ett skolsocialt team. Enligt motionen är syftet med ett skolsocialt team att stärka elevers välmående och skapa en mer inkluderande skolmiljö.
Skolsociala team arbetar med att identifiera och åtgärda psykosociala problem som kan påverka elevers prestationer och välbefinnande. Förvaltningarna delar motionärernas bedömning att ett skolsocialt team skulle kunna vara ett sätt att möta några av de utmaningar som barn och unga står inför idag.
Motionen togs upp i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden under december 2024 för beredning och yttrande. Båda nämnderna beslutade att föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen.
Bilagor
Bilagor
Två justerare, tillika rösträknare, samt två ersättare behöver utses att justera dagens protokoll.
Allmänhetens frågestund hålls direkt efter att upprop och val av justerare förrättats vid varje kommunfullmäktigesammanträde utom vid budgetfullmäktige. För allmänhetens frågestund avsätts maximalt 30 min. Frågor ska vara kortfattade och gälla den kommunala verksamheten. Frågor besvaras i första hand av ordförande eller vice ordförande i den nämnd eller bolag som frågan berör, i andra hand annan lämplig ersättare.
Frågor ska lämnas in i förväg till kommunstyrelseförvaltningen senast en arbetsdag före den dag som kommunfullmäktige sammanträder. Den som ställt frågan ska också närvara vid kommunfullmäktiges sammanträde. Inga frågor har inkommit till kvällens sammanträde.
Ett medborgarförslag har inkommit om att skydda ängsflora mellan Knista-Kälkesta.
Bilagor
Medborgarförslag om att bygga om grusplanen vid Esplanaden 17 till konstgräsplan med ny utrustning och belysning.
Ett medborgarförslag har inkommit om att bygga om grusplanen vid Esplanaden 17 till konstgräsplan med ny utrustning och belysning.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att införa tvåpedagogssystem i klasser igen.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om belysning vid återvinningsstation.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att utöka fri tid på förskola från 15 timmar till 30 timmar per vecka.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om att öka belysning från väg 204 upp till Lanna.
Bilagor
Ett medborgarförslag har inkommit om busskur eller tak vid Hidinge sporthall.
Bilagor
Under denna punkt informerar revisorerna.
Interpellation från Christina Kareliussén (S) till socialnämndens ordförande Lenita Birath (M) om LSS-lagens övergripande mål
En interpellation har inkommit från Christina Kareliussén (S) till socialnämndens ordförande Lenita Birath (M) om LSS-lagens övergripande mål.
Bilagor
Enligt reglementet för revisorerna i Lekebergs kommun ska antalet förtroendevalda revisorer vara sex. Enligt kommunallagen behöver det finnas minst fem revisorer. Då situationer har uppstått där två av de förtroendevalda revisorerna för stunden är förhindrade att delta i revisionsverksamheten och att avsäga sig sina uppdrag föreslås att revisionen tillfälligt utökas till åtta revisorer. Detta för att säkerställa att det alltid finns sex revisorer som kan delta i revisionens arbete. Utökningen föreslås gälla längst till och med granskningen av årsredovisningen 2027 (ordinarie mandatperiod för nuvarande revision).
Bilagor
Avdelningen för integration och arbetsmarknad ansvarar för kommunens arbetslivsinriktade insatser i syfte att hjälpa människor till arbete och egen försörjning. Ansvaret för frågorna har sedan den 1 januari 2024 legat på barn- och utbildningsnämnden och avdelningen har legat under barn- och utbildningsförvaltningen. Nu föreslås ansvaret flyttas till socialnämnden för att bland annat ge IFO (Individ- och familjeomsorgen) och IA (Integration och arbetsmarknad) en mer naturlig samverkan. Förslaget kommer från ett politiskt direktiv som lämnats till förvaltningarna från ordförandena i kommunstyrelsen, barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden. Den organisatoriska förändringen föreslås träda i kraft från och med 1 april 2025.
För att kunna genomföra flytten behöver reglementet för kommunstyrelsen och övriga nämnder revideras. Ansvaret för att vara arbetslöshetsnämnd och att handha kommunens uppgifter beträffande mottagande av nyanlända behöver övertas av socialnämnden.
Bilagor
Samhällsbyggnad Sydnärke fick 2023-06-19 i uppdrag av kommunstyrelsen i Lekebergs kommun att ta fram en ny detaljplan som ska möjliggöra bland annat en ny idrottshall i Mullhyttan. Detaljplanen möjliggöra användningarna besöksanläggning, skola samt gata för att möjliggöra en framtida gång- och cykelväg på Tryggebodavägen mellan väg 204 och Åsavallen. Detaljplanen var ute på samråd i maj/juni 2024 och granskning jul/nyår 2024/25. Detaljplanen är nu redo för antagande.
Bilagor
Socialnämnden är skyldig att varje kvartal rapportera ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Rapporteringen gäller alla beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum samt avbrott i verkställighet som överskrider tre månader. När ej verkställda beslut som är inrapporterade till IVO
verkställts ska också det rapporteras till IVO.
Bilagor
Enligt arbetsordningen för kommunfullmäktige ska kommunstyrelsen två gånger per år redovisa de motioner som inte beretts färdigt. Redovisningen görs på det första ordinarie fullmäktige sammanträden vår och höst. Medborgarförslag som inte beretts färdigt ska i fullmäktige redovisas på samma sätt som ej färdigberedda motioner. Förslagen ska behandlas inom ett år från att de inkom, vare sig det handläggs i fullmäktige eller i nämnd/styrelse.
Totalt fanns elva motioner och sjutton medborgarförslag som inte var besvarade den 31 december 2024.
Enligt kommunens riktlinjer för motioner och medborgarförslag ska också verkställandet av bifallna motioner redovisas för kommunfullmäktige. Redovisningen ska innehålla en beskrivning av på vilket sätt motionens förslag har
verkställts. Redovisningen ska behandla förslag eller åtgärder som är pågående och
inte sådana som avslutats. Under den aktuella perioden har en motion bifallits.
Bilagor
Avsägelse av politiskt uppdrag som socialnämndens ordförande, ledamot i taxe- och avgiftsnämnden och kommunalråd från Lenita Birath (M)
Lenita Birath (M) har inkommit med en avsägelse från uppdragen som ordförande i socialnämnden, kommunalråd samt ledamot i taxe- och avgiftsnämnden från och med 2025-02-24.
Bilagor
Avsägelse av politiskt uppdrag som ledamot i socialnämnden samt kommunfullmäktige från Nina Dahlström (C)
Nina Dahlström (C) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ledamot i socialnämnden och ledamot i kommunfullmäktige för Centerpartiet. Kommunfullmäktige har att bevilja avsägelsen.
Bilagor
David Järn (C) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ledamot i kommunstyrelsen för Centerpartiet. Kommunfullmäktige har att bevilja avsägelsen.
Bilagor
Avsägelse av politiskt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige från Erika Stöltenhielm Berna (M)
Erika Stöltenhielm Berna (M) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ersättare i kommunfullmäktige.
Bilagor
Annéa Ahlberg (M) har inkommit med en avsägelse från politiskt uppdrag som ledamot i Sydnärkes miljö- och byggnämnd för Moderaterna. Kommunfullmäktige har att bevilja avsägelsen.
Lenita Birtah (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ordförande i socialnämnden från och med 2025-02-24. Nina Dahlström (C) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i socialnämnden. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Lenita Birath (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som kommunalråd från och med 2025-02-24. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Lenita Birath (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i taxe- och avgiftsnämnden. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
David Järn (C) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Om kommunfullmäktige har beslutat om att tillfälligt utöka antalet förtroendevalda revisorer från sex till åtta ska fyllnadsval förrättas. Sedan den 30 november 2024 är uppdraget som vice ordförande i revisonen vakant efter Tony Gunnarsson (M). Kommunfullmäktige har att förrätta fyllnadsval av en vice ordförande samt två ordinarie revisorer.
Kristin Östman (V) föreslås som en ny ordinarie revisor. Då Kristin Östman (V) var ledamot i socialnämnden och vice ordförande i valnämnden under en del av verksamhetsåret 2024 föreslås fullmäktige undanta granskningen av de två nämndernas verksamhet för 2024 från uppdraget som revisor.
Annéa Ahlberg (M) har inkommit med en avsägelse från uppdraget som ledamot i Sydnärkes miljö- och byggnämnd. Kommunfullmäktige ska förrätta fyllnadsval.
Christina Kareliussén (S) har inkommit med en motion om att ordna en utbildning för förtroendevalda och chefstjänstepersoner med syfte att höja kvalitén i kommunikationen i styrelser och nämnder. Svar på motionen behandlades på kommunfullmäktige (KF § 156/2023-11-27) och återremitterades för att ta fram ett förslag på utbildning, vad den kommer kosta och hur det ska finansieras.
Bilagor
I oktober 2023 inkom Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) med en motion om att bygga ett trygghetsboende för äldre i Mullhyttan. Motionen anger att behovet av fler bostäder, särskilt anpassade för äldre, är stort och växer i takt med att andelen äldre i befolkningen ökar. I sammanhanget anges även att antalet bostäder för äldre i Mullhyttan minskade i samband med att Furugården stängde.
Vidare vill man med motionen belysa att ett trygghetsboende i Mullhyttan skulle bidra till att man som invånare får möjlighet att leva i Mullhyttan hela livet. Det skulle även ge nya invånare möjligheten att flytta till de bostäder som de lämnar när äldre flyttar till trygghetsboendet och därmed öppna upp för en befolkningsökning som kan innebära fler barn i barnomsorgen och skolan, fler engagerade i föreningslivet och fler potentiella arbetstagare.
Idag är inte efterfrågan på trygghetsboende i Mullhyttan hög nog för att det skulle vara ekonomiskt försvarbart att bygga ett nytt boende. Efterfrågan på de alternativ till trygghetsboende som redan finns i Mullhyttan bedöms inte heller vara hög. Förvaltningen föreslår därför att motionen avslås.
Motionen togs upp för beredning och yttrande i socialnämnden under december 2024. Socialnämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
Svar på motion från Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) om att servera viltkött i Lekebergs kommuns verksamheter
Elin Nilsson (L) och Diana Steen (L) har inkommit (KF § 37/2024-04-29) med en motion om att servera viltkött i Lekebergs kommuns verksamheter. I motionen föreslås att förutsättningarna och möjligheterna för att servera svenskt, helst lokalt, viltkött i kommunens verksamheter ska utredas, att kostnaden för att servera svenskt, helst lokalt, viltkött i kommunens verksamheter vid fyra tillfällen per år kostnadsberäknas samt att beslut om att regelbundet (minst fyra gånger per år) servera svenskt, helst lokalt, viltkött i kommunens verksamheter fattas.
Offentliga kök får i dagsläget endast köpa viltkött från godkända vilthanteringsanläggningar. Viltköttet ligger högre i pris jämfört med det kött som köps in idag. I nuläget finns inga medel i budgeten avsatta för att utöka livsmedelskostnaderna. Förvaltningen gör därför bedömningen att ingen ytterligare utredning krävs och att motionens första och andra att-sats avslås och att tredje att-satsen anses besvarad.
Bilagor
I april 2024 inkom Christina Kareliussen (S) med en motion som handlar om att ge kommunen i uppdrag att komma med information om hur och när ett ungdomsfullmäktige kan genomföras i Lekebergs Kommun.
Att ge ungdomar mer inflytande och delaktighet i samhällsfrågor är viktigt, och Lekebergs kommun arbetar ständigt för att skapa förutsättningar för ungas engagemang och delaktighet. För närvarande finns det inget beslut eller någon plan för att införa ett ungdomsfullmäktige i Lekeberg.
Motionen togs upp i barn- och utbildningsnämnden den 10 december 2024 för beredning och yttrande. Nämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att avslå motionen.
Bilagor
Svar på motion från Christina Kareliussén (S) om att Lekebergs kommun ska ansluta sig till CEMR-deklarationen
Christina Kareliussén (S) har inkommit med en motion om att Lekebergs kommun ska ansluta sig till och skriva under CEMR-deklarationen för jämställdhet mellan kvinnor och män. Council of European Municipalities and Regions (CEMR) har tagit fram en europeisk deklaration för jämställdhet mellan kvinnor och män på lokal och regional nivå (CEMR-deklarationen). Det är ett verktyg för kommuner och regioner att integrera jämställdhetsperspektivet i all verksamhet.
Redan idag arbetar Lekebergs kommun med jämställdhet både för medarbetare och invånare i Lekebergs kommun. Det regleras bland annat i Policy mot diskriminering, för lika rättigheter och möjligheter. Även Lekebergs kommuns hållbarhetsprogram lyfter olika aspekter på jämställdhet mellan kvinnor och män. Förvaltningens bedömning är att undertecknandet av CEMR-deklarationen inte tillför någon ytterligare nytta i verksamheterna men leder till ökad administration och förslår därför att motionen avslås.
Bilagor
Svar på motion från Diana Steen (L) och Elin NIlsson (L) om främjande av Inkludering och acceptans av Hbtqi-elever i skolmiljön
I april 2024 inkom Diana Steen (L) och Elin Nilsson (L) med en motion som handlar om inkludering och acceptans av Hbtqi-elever i skolmiljön. Motionen föreslår att Lekbergs kommun ska utreda hur man bäst skapar en stödjande miljö för hbtqi-elever i alla åldersgrupper, samt att kommunen ska utreda hur man bäst skapar en stödjande skolmiljö för att motverka diskriminering och trakasserier.
Lekebergs kommun arbetar redan aktivt och systematiskt för att skapa en stödjande och inkluderande skolmiljö för alla elever. Insatserna utgår bland annat från läroplanen och diskrimineringsgrunderna och är en del av skolornas värdegrundsarbete. Arbetet sker kontinuerligt i både årskurs F–6 och årskurs 7–9 och anpassas efter elevernas behov och ålder.
Motionen togs upp i barn- och utbildningsnämnden den 10 december 2024 för beredning och yttrande. Nämnden beslutade att föreslå kommunfullmäktige att anse motionen besvarad.
Bilagor
Annica Zetterholm (C) har inkommit med en motion om att det ska tas fram ett firande av kommunens 30-åriga tillblivelse. Lekebergs kommun fyller 30 år som egen kommun 2025. Redan i september 2023 påbörjade förvaltningen en dialog med den politiska majoriteten om att uppmärksamma jubileet på lämpliga sätt. Under2025 kommer ett flertal aktiviteter att genomföras som uppmärksammar firandet. Då planeringen för firandet initierades innan motionen lämnades in föreslår förvaltningen att kommunfullmäktige anser motionen besvarad.
Bilagor
Svar på motion från Elin Nilsson (L) och Ann-Charlotte Kämpe Larsson (L) om att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden undersöker olika finansieringsmöjligheter för skolsocialt team
Elin Nilsson (L) och Anne-Charlotte Kämpe Larsson (L) har inkommit med en motion om att barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden ska undersöka gemensamma och individuella finansieringsmöjligheter för att skapa ett skolsocialt team. Enligt motionen är syftet med ett skolsocialt team att stärka elevers välmående och skapa en mer inkluderande skolmiljö.
Skolsociala team arbetar med att identifiera och åtgärda psykosociala problem som kan påverka elevers prestationer och välbefinnande. Förvaltningarna delar motionärernas bedömning att ett skolsocialt team skulle kunna vara ett sätt att möta några av de utmaningar som barn och unga står inför idag.
Motionen togs upp i barn- och utbildningsnämnden och socialnämnden under december 2024 för beredning och yttrande. Båda nämnderna beslutade att föreslå kommunfullmäktige att bifalla motionen.
Bilagor
Bilagor