Hoppa över navigering
  • En justerare behöver utses att, tillsammans med ordföranden, justera dagens sammanträdesprotokoll.

  • Nämndernas ansvar för den interna kontrollen anges i 6 kap. 6 § kommunallag (2017:725). I Lekebergs kommun preciseras nämndes ansvar ytterligare i reglemente för intern kontroll av ekonomi. I reglementet framgår att nämnderna varje år ska anta en särskild plan för uppföljning av den interna kontrollen inom sin verksamhet. Internkontrollplanen ska innehålla kontrollmoment inom delområdena administration, ekonomi, personal och verksamhet.

    Kontrollmomenten för år 2023 är framtagna utifrån en kartläggning och riskbedömning av de interna rutinerna, processerna och systemen inom Barn- och utbildningsnämndens ansvarsområde. Den interna kontrollen avser åtgärder som bidrar till att utveckla och säkerställa funktion och kvalitet i nämndens verksamheter och därmed minska risken för avsiktliga eller oavsiktliga fel.

  • Frågan som ställs i internkontrollpunkt 4 är om berörd personal har kunskaper om informationshanteringsplanen.

    Efter kontroll kan noteras en mindre avvikelse, vilket beror på att administratörerna ligger efter med gallring av vissa typer av dokument, vilket bland annat beror på en viss osäkerhet kring hur dessa dokument ska hanteras.

    Åtgärd: Implementera informationshanteringsplanen under 2023 samt följa upp hur den efterlevs i slutet på 2023.

  • I bifogad rapport beskrivs antal individer inom KAA samt pågående aktiviteter. I rapporten finns också en beskrivning av arbetssätt och rutiner för KAA-arbetet.

    Vårterminen 2022 var 12 ungdomar inrapporterade i det kommunala aktivitetsansvaret. Höstterminen 2022 var det 10 ungdomar. Statistiken för vårterminen är lite osäker på grund av att det har skett en omorganisation kring SYV-funktionen under året.

  • Enligt kommunallagen 6 kap 37 § får en nämnd uppdra åt ett utskott, åt en ledamot eller ersättare eller åt en anställd hos kommunen att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Nämndernas delegationsordning ska årligen ses över och revideras.

    Inför 2023 för Barn- och utbildningsnämnden har delegationsordningen reviderats med följande punkter:
    6. Beslut om att utse nytt dataskyddsombud vid så brådskande behov att nämndens avgörande inte kan avvaktas
    89. Beslut om partiell ledighet ska medges (utöver lagstadgad rätt)
    90. Beslut om att tjänst som tillsätts inte ska omfatta heltid

  • Skolverket fastställer slutligt statsbidrag för kommande bidragsår senast den 1 december varje år. Statsbidraget betalas ut under förutsättning att kommunen följer villkoren i förordningen (2001:160) om statsbidrag till kommuner som tillämpar maxtaxa inom förskolan och fritidshemmet. De nya avgiftsnivåerna för maxtaxan redovisas nedan.
    De nya högsta avgifterna gäller för perioden 1 januari 2023 till den 31 december 2023.

  • Förvaltningsekonom Adam Kolthoff presenterar en ekonomisk uppföljning till november månad 2022.

  • Ekonomiavdelningen har tagit fram en lista över aktuella beslutsattestanter och ersättare för Barn- och utbildningsnämnden för 2023.

  • Fordringar, med förfallodag 31 december 2021 och äldre, är att betrakta som osäkra fordringar och skall därmed skrivas av i bokföringen. Fordringarna är dock fortfarande aktuella och försök görs, att genom olika åtgärder få dem reglerade.
    Avskrivning avseende Barn- och utbildningsnämnden uppgår till 5 396,60 kr.

  • Läsåret 2023/2024 förläggs enligt följande: Höstterminen startar den 17 augusti 2023 och avslutas den 21 december. Vårterminen startar den 10 januari och avslutas den 11 juni 2024.

  • Perioden 221023 - 221130 har det till Barn- och utbildningsnämnden inkommit 37 anmälningar om misstänkt kränkande behandling. En anmälan rör vuxen – barn i förskolan, övriga anmälningar rör elev-elev. De flesta händelser har skett i åk 5 och 6. Det är fler pojkar än flickor som utsätter andra för kränkande behandling men fler flickor än pojkar som blir utsatta.

    Kränkningarna är till största del fysiska och verbala. Eleverna retar varandra, knuffas, uttrycker nedsättande kommentarer om hudfärg och utseende, de sparkar och slåss. Snöbollskastning leder till ilska och knytnävsslag och det uttrycks hotfulla kommentarer som ”jag ska döda dig”.

    Anmälan från förskolan handlar om att en pojke sagt att han är rädd för en vuxen på förskolan. Ärendet är under utredning av rektor.

    Kränkningarna har företrädesvis skett på skolgården och i korridorer.

    Åtgärder som vidtagits är samtal med elever och vårdnadshavare och i vissa fall kan det handla om upprepade samtal. Kurator och även rektor är involverad i flera ärenden.

  • Sjukfrånvaron i Barn- och utbildningsförvaltningen hamnar på 7,95 procent för mätperioden 1 november 2021 – 31 oktober 2022, vilket är en ökning med 0,78 procentenheter jämfört med samma period ett år tidigare.

    Sjukfrånvaron för oktober månad hamnar på 6,31 procent att jämföra med samma månad 2021 då sjukfrånvaron hamnade på 8,99 procent. Sjukfrånvaron i oktober kan också jämföras med september 2022 då sjukfrånvaron hamnade på hamnade på 7,72 procent.

  • Redovisningen omfattar delegationsbeslut för perioden 2022-11-01 - 2022-12-06.

  • Anmälningar för kännedom som inkommit under perioden 2022-11-01 - 2022-12-06.

  • Genomgång av protokollet från Barn- och utbildningsnämndens samverkansgrupp samt eventuella kommentarer.

     

    Bilagor

Det finns ingen information att visa

Inget protokoll har publicerats

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.