Det finns ingen information att visa
Inget protokoll har publicerats
En justerare ska utses att, tillsammans med ordförande, justera mötets protokoll.
Förvaltningschefen delar information om aktuellt inom socialförvaltningen.
Hållbar schemaläggning har under en längre tid, främst inom kommunal verksamhet varit ett uppmärksammat område. Inte minst då arbetsmiljön ses som en viktig fråga för att attrahera ny arbetskraft, men även för att behålla befintlig arbetskraft. 1 oktober – 31 december pågår ett projekt på Lindens vårdboende där 5 medarbetare arbetar ständig helg. Dessa medarbetare har ett förkortat veckoarbetstidmått och arbetar 30 timmar i veckan, i stället för 37 timmar/veckan. Syftet med projektet är att pröva nya arbetsmetoder avseende schemaläggning inom särskilt boende. När projektet är avslutat så ska det finnas förslag på olika vägval som verksamheten kan göra med fokus på mer effektiv schemaläggning och en förbättrad arbetsmiljö. Projektet ska också kunna vara vägvisande för andra verksamheter. Nuvarande schema ligger till 22 januari 2023, varför förslaget är att förlänga projektet till och med 22 januari 2023.
Bilagor
Enligt kommunfullmäktiges beslut § 85, 2003-09-11 får socialnämnden årligen justera avgifterna för måltider och så kallade á priser i hemtjänst med hänsyn till förändringar i kommunens självkostnad.
I förslaget för 2023 har måltider räknats upp för att täcka kommunens kostnadsökningar och för att motsvara självkostnad. Inför 2023 inför måltidsenheten högre kostnader för portionsrätter och matlåda med 4 kr styck.
Mattjänst har tidigare inte täckt självkostnaden för transport. För 2023 innebär priset på matlådan fortsatt subventionering, motsvarande 3 kr/låda.
Avgiften för trygghetslarm höjs med 10 kr per månad.
Inom LSS har måltidsavgifter justerats utifrån självkostnad.
Bilagor
Ekonomiavdelningen har upprättat en månadsrapport över den ekonomiska redovisningen till och med november. Det ekonomiska utfallet till och med november är en avvikelse mot budget på minus 8 394 tkr.
Bilagor
Socialnämndens förteckning över utsedda beslutsattestanter och ersättare har uppdaterats för 2023.
Bilagor
Socialnämnden ska vid varje ordinarie sammanträde få en sammanställning av statistik om sjukfrånvaro inom förvaltningen för den senaste rapportperioden med jämförelsetal från tidigare mätningar.
Bilagor
Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, har tillsammans med fackförbundet Kommunal slutit avtal om att heltidsarbete ska vara det normala inom välfärden 2024. Mot denna bakgrund tog Kommunstyrelsen den 15 december 2020 beslut om att tjänst som tillsätts ska omfatta heltid från och med 2023-01-01. (förvaltningschef kan besluta om undantag)
KS tog också beslut om att partiell ledighet utan lagstöd inte ska beviljas (förvaltningschef kan besluta om undantag) samt att lokalt avtal med Kommunal om val av sysselsättningsgrad ska omförhandlas.
Arbetet med heltidsresan har i projektform pågått sedan 1 januari 2021. Under hösten-21 togs en handlingsplan fram för Socialförvaltningen och effekten är att Socialförvaltningen ökar gällande heltidsanställda och minskar deltidsanställda. Projektet heltidsresan förväntas fortgå till 2022-12-31, därefter avslutas projektet.
Bilagor
Inför årsskiftet 2022/2023 så väntar en förändring av kommunen organisation då en ny gemensam nämnd kommer att ta över vissa ansvarsområden som i dagsläget ligger på övriga nämnder. Ett av dessa ansvarsområden är hanteringen och kontrollen kopplat till försäljningen av alkohol och tobaksprodukter. Detta ansvar ligger för närvarande på socialnämnden.
Handläggningen av den här typen av ärenden sker inte inom socialförvaltningen utan kommunen har en gemensam handläggning tillsammans med andra kommuner i sydnärke.
Socialnämnden har delegerat beslut till handläggare för ett antal olika ärendetyper. Eftersom ansvaret för dessa ärenden nu ska flyttas över till en annan nämnd så finns det inte längre någon mening att ha kvar den här delegationen i delegationsordningen. Förvaltningen har därför tagit fram ett förslag till delegationsordning utan den här typen av beslut.
Bilagor
Länsstyrelsen har riktat kritik mot Lekebergs kommun efter länsstyrelsens verksamhetstillsyn enligt alkohollagen och tobakslagen. För de brister som länsstyrelsen uppmärksammat har åtgärder vidtagits eller påbörjats. Bristerna föranleder även att samverkansavtalet behöver revideras. Sydnärke miljö- och byggnämnd får från 1 januari 2023 ansvar för de uppgifter enligt tobakslagen, alkohollagen, lagen om detaljhandel med vissa receptfria läkemedel och lagen om elektroniska cigaretter och påfyllningsbehållare som åligger kommunerna. Ansvaret för dessa frågor överförs därmed från socialnämnderna i de samverkande kommunerna. Förslag till beslut är därmed att överlämna arbetet med åtgärder till Sydnärke miljö- och byggnämnd.
Bilagor
Socialnämnden och kommunens har rätt till ersättning för kostnader för provisorisk dödsboförvaltning och gravsättning. Socialnämnden har hittills inte tagit ut någon avgift för dödsboförvaltning, trots att vissa åtaganden varit både tids- och resurskrävande. Flertalet av kommunerna i Sverige tar ut en avgift för detta arbete. Det vanligaste i landets kommuner är att socialnämnden tar ut en timtaxa motsvarande 0,8% av gällande prisbasbelopp. Enligt 2022 års beräkning blir timtaxan 386,40 kr beräknad på 0,8% av prisbasbeloppet. Förslag till beslut är att ta ut en avgift för dödsboförvaltning med en timtaxa motsvarande 0,8% av prisbasbelopp.
Bilagor
Förvaltningen ger information till nämnden om aktuella Lex Sarah/Lex Maria-ärenden.
Bilagor
Anmälningar för kännedom
Protokoll SON SAM