Hoppa över navigering
  1. En justerare ska utses att tillsammans med ordförande justera mötets protokoll.

  2. Förvaltningschefen delar information om aktuellt inom socialförvaltningen.

  3. Enligt den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR) är myndigheter skyldiga att utse ett dataskyddsombud. Med anledning av att samtliga nämnder inom kommunen betraktas som egna myndigheter och personuppgiftsansvarig för sina respektive personuppgiftsbehandlingar måste varje nämnd också utse ett dataskyddsombud.

    År 2019 ingick Lekebergs kommun ett avtal med Kumla kommun där Lekeberg köper
    tjänsten dataskyddsombud från Kumla kommun. Socialnämnden har sedan 25 maj 2022 utsett Emma Löfstedt som dataskyddsombud. Då nuvarande dataskyddsombud ska gå vidare med andra arbetsuppgifter inom Kumla kommun är det upp till socialnämnden att utse ett nytt dataskyddsombud. Kumla kommun har anställt Angelika Mhardawi som nytt dataskyddsombud. Förvaltningen föreslår därför att socialnämnden entledigar Emma Löfstedt från och med 6 juni 2024 och utser Angelika Mhardawi från 7 juni 2024 till nytt dataskyddsombud för socialnämnden. Uppgift om vem som är dataskyddsombud ska anmälas till Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare benämnt Datainspektionen.

    Bilagor

  4. Varje verksamhet inom socialförvaltningen kommer under 2024 att komma till nämnden för att redovisa verksamhetens arbete utifrån mål, budget och resultat.

    Bilagor

  5. Varje verksamhet inom socialförvaltningen kommer under 2024 att komma till nämnden för att redovisa verksamhetens arbete utifrån mål, budget och resultat.

    Bilagor

  6. Omställningen till god och nära vård innebär en förändring i hela välfärden. Det är en nödvändig utveckling för att klara utmaningen med en förändrad befolkningsstruktur, där färre personer ska ta hand om fler. En nationell reform av hälso-sjukvårdenssystemet som omfattar och påverkar fler aktörer och samverkansparter inom regionen och kommuner, samt andra aktuella aktörer efter behov. Omställningen innebär ett samskapande med invånare och att flytta fokus till att arbeta mera personcentrerat, sammanhållet, proaktivt och hälsofrämjande. Årsredovisningen ” God och nära vård 2023” är en redovisning till Socialstyrelsen för vad kommunerna i Örebro län genomfört.

    Bilagor

  7. Första prognosrapporten frö socialnämnden redovisar prognostiserad måluppfyllelse för 2024 samt en ekonomisk helårsprognos för året. prognosen för 2024 visar en förbättring av måluppfyllelsen från föregående år.

    Den ekonomiska prognosen för Socialnämnden visar på ett underskott på - 9 500 tkr för 2024. Underskott finns främst inom personalkostnader, inhyrda konsulter, kostnader för assistans samt placeringar inom missbruksvård och familjehemsvård. Förvaltningen inväntar besked om ca 800 tkr i statsbidrag under vår/sommaren. Dessa avser prestationsbaserat bidrag för att kommunen haft en god bemanningsnivå av sjuksköterskor under 2023. Bidraget är ej upptagna i prognosen vilket innebär att underskottet i stället blir -8 700 tkr förutsatt att ansökan beviljas och allt annat lika.

    Bilagor

  8. Vid socialnämndens sammanträde 24 april 2024 så gav nämnden förvaltningen i uppdrag att ta fram och redovisa åtgärder för att få en budget i balans för verksamhetsåret 2024.

    Bilagor

  9. Socialnämnden har fått statsbidrag 2024 för att behålla tidigare höjning av habiliteringsersättning i daglig verksamhet. I år finns ett utrymme att ytterligare höja ersättningen till en kostnad av 130 000 kr. Socialförvaltningen föreslår en extra engångsutbetalning av habiliteringsersättningen utöver den dagliga ersättningen. Ersättningen per deltagare baseras på närvaro så heltid ger ett bidrag på 5 000 kr och deltid 3 800 kr. Utbetalningen sker i juni.

    Bilagor

  10. Socialnämnden gav den 24 april i uppdrag till förvaltningen om att se över möjliga orsaker till att ekonomiskt bistånd har ökat under första kvartalet 2024.

    Bilagor

  11. Socialförvaltningen fick i april 2023 i uppdrag av socialnämnden att se över riktlinjerna inom området för individ och familjeomsorgen då det sedan tidigare har saknats vissa riktlinjer. Förvaltningen har nu tagit fram ett förslag till riktlinje med lagkrav för barn, unga och familjer.

    Bilagor

  12. I de fall vård i öppna former inte kan anses tillräckliga kan barn och unga samt vuxna erbjudas vård utanför det egna hemmet. Vården ska i första hand genomföras på frivilliga grunder men kan i vissa fall även ske med stöd av Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga, LVU, alternativt då det gäller vuxna med stöd av Lag om vård av missbrukare i vissa fall, LVM.

    Bilagor

  13. Vid Socialnämndens sammanträde den 26 april 2023, lämnades tilläggsyrkanden till Individ-och familjeomsorgen, IFO.
    Beslut fattades att redovisning av månadsstatistik skall göras återkommande då nämnden sammanträder.

    Bilagor

  14. Välfärden står inför stora utmaningar kopplat till ekonomi och kompetensförsörjning. För att klara av dessa utmaningar krävs en omställning till digitala arbetssätt som möjliggör effektivisering och nödvändig verksamhetsutveckling. Införande av välfärdsteknik är viktigt för att klara av utmaningar inom omsorgen. Välfärdsteknik används till viss del idag i Lekebergs kommun, t ex. digitala lås, trygghetslarm och trygghetskameror. Kommunen behöver öka takten i införandet av välfärdsteknik inom hemtjänsten.

    Bilagor

  15. Ärendet uppdateras med en tjänsteskrivelse när det är klart.

    Bilagor

  16. Socialnämnden får information från förvaltningen om aktuella Lex Sarah/Lex Maria-ärenden.

    Bilagor

  17. Ärendet uppdateras med en tjänsteskrivelse när det är klart.

    Bilagor

  18. Socialförvaltningen har tagit fram en kompetensförsörjningsplan för år 2024. Planen beskriver hur rekryteringsbehovet ser ut inom förvaltningens verksamheter. Den beskriver hur nuläge, behov och kompetensgap ser ut om två och fem år.
    Siffrorna i kolumnen ”GAP” indikerar vilket behov verksamheterna har uppskattat att de har inom alla yrkesbefattningar. Om det är 0 i ”GAP” så är det balans mellan tillgång och behov.

    Planen innehåller även en beskrivning av vilka kompetensförsörjningsaktiviteter som ska genomföras för att kunna arbeta proaktivt med framtida kompetensbehov.

    Bilagor

  19. Socialnämnden är skyldig att varje kvartal rapportera ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Rapporteringen gäller alla beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum samt avbrott i verkställighet som överskrider tre månader. När ej verkställda beslut som är inrapporterade till IVO verkställts ska också det rapporteras till IVO. Under pågående pandemi med Covid-19 ska avbrott i verkställighet rapporteras om avbrottet antingen beror på att verksamheten tillfälligt stängt eller att personen själv avstår insatser på grund av rädsla för smitta och- eller att personen tillhör riskgrupp.

    Bilagor

  20. I revisionsrapporten för 2023 riktade revisionen en anmärkning mot socialnämnden med anledning av underskottet i budgeten för året samt bristande måluppfyllelse.

    Kommunfullmäktige beslutade den 29 april 2024 att nämnden ska inhämta en skriftlig förklaring utifrån de anmärkningar som gjorts. Yttrandet med förklaringen ska återkomma till nästkommande kommunfullmäktige den 17 juni 2024.

    Bilagor

  21. Bilagor

  22.   23

    Protokoll - Socialnämndens samverkansgrupp 2024

  23.   24

    Övrigt

  24. Nytt ledamotsinitiativ från Jonas Hansen (KD) angående att ändra sammanträdesdag från 4 september 2024 till antingen 3 eller 5 september 2024. Anledningen till detta är att regionen anordnar en utbildning i den nya socialtjänstlagen 4 september.

  25. Yvonne Hagström (S) har anmält ett ledamotsinitiativ om att ge förvaltningen i uppdrag att hitta andra lösningar på åtgärder att få budget i balans som inte inbegriper delade turer och kortare arbetspass som per automatik ger fler arbetstillfällen per schemaperiod.

Det finns ingen information att visa

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.