Hoppa över navigering
  1. En justerare ska utses att, tillsammans med ordförande, justera mötets protokoll.

  2. Förvaltningschefen delar information om aktuellt inom socialförvaltningen.

  3. Sjukfrånvarostatistik rapporteras återkommande inför varje nämnd. Det är viktigt att statistiken visas i jämförelse med samma period från föregående år, så det går att följa utvecklingen av densamma.

    Det är av stor vikt att följa statistiken per månad så det snabbt går att se om det sker en markant ökning av sjukfrånvaron.

    En hög sjukfrånvaro skapar stora kostnader och en strävan efter att jobba proaktivt och att sätta in insatser tidigt är en strävan som det arbetas efter.

    Bilagor

  4. Enligt reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet ska nämnderna varje år anta en särskild plan för uppföljning av den interna kontrollen inom sin verksamhet. Intern kontrollplan 2023 innehåller riskbedömningsmatris med värden för sannolikhet och konsekvens av nio framtagna risker inom områdena administration, ekonomi, personal och verksamhet. I denna rapport har samtliga nio risker följts upp och analyserats.

    Risken "Att det inte genomförs fullständig registrering inom kvalitetsregister BPSD" har fått resultatet större avvikelser. Risken "Att journal enligt SoL inte förs enligt författningskrav" har resultatet större avvikelser sedan föregående rapportering (per sista december 2022).

    Riskerna "Att biståndsbeslut inte omprövas i tid", "Att verksamheterna inte arbetar aktivt med optimal schemaplanering", "Att betalning av fakturor försenas", "Att klagomål, synpunkter och förbättringsförslag inte tas emot, utreds eller åtgärdas enligt framtagen rutin" samt "Att narkotikaklassade preparat försvinner från läkemedelsskåp" har fått resultatet mindre avvikelser. Riskerna "Att journal enligt LSS inte förs enligt författningskrav" och "Att journal enligt HSL inte förs enligt författningskrav" har resultatet mindre avvikelser sedan föregående rapportering (per sista december 2022).
     
    Åtgärder presenteras i kontrollrapporten.

    Bilagor

  5. Hösten 2019 fick socialförvaltning i uppdrag av socialnämnden att ta fram handlingsplan för Framtidens socialnämnd. I den presenteras insatser för ett mer strategiskt arbete, för att skapa förutsättningar för nämnd och förvaltning att möta framtidens välfärdsutmaningar. Planen har varit gällande mellan åren 2020–2023 och denna rapport är en slutlig utvärdering av insatserna. I det summerade avsnittet presenteras insatser som genomförts med goda resultat, utvecklingsområden och behov framåt. Förslag till beslut är att socialnämnden godkänner utvärdering av handlingsplan för framtidens socialnämnd 2020–2023.

    I handlingsplanen finns också skrivning om att ny plan ska antas efter att befintlig plans giltighet passerat. Förslag till beslut är att ingen ny handlingsplan upprättas från 2024. Vidareutveckling av områdena kommer ske inom ordinarie arbete.

    Bilagor

  6. En uppföljning av ANDTS handlingsplan 2022–2023, och dess aktiviteter, har genomförts. För arbetet med ANDTS finns det i Lekebergs kommun ett politiskt program, samt en handlingsplan. I princip alla aktiviteter i handlingsplanen, som även sträcker sig över 2023, har uppnåtts vilket tyder på ett bra och systematiskt arbete med frågorna. Arbetet kommer fortlöpa och utvecklas under 2023.

    Vidare behöver, under året, det politiska programmet revideras utefter det (nya) nationella programmet. En ny handlingsplan bör också tas fram. Detta skulle innebära att det systematiska arbetet kan fortlöpa.

    Bilagor

  7. Ekonomiavdelningen har upprättat en månadsrapport över den ekonomiska redovisningen till och med mars. Det ekonomiska utfallet till och med mars är en avvikelse mot budget på minus 4 292 tkr.

    Bilagor

  8. Socialförvaltningen har tagit fram en analys med en beskrivning av åtgärder som redan vidtagits på förvaltningsnivå för att få en budget i balans samt planerade åtgärder. Analysen innehåller också åtgärder som kräver politiska beslut av Socialnämnden.
    Det är framför allt personalkostnaderna som är höga i de verksamheter som redovisar underskott, det beror på en hög sjukfrånvaro, överanställningar på några enheter samt ett ökat vårdbehov. Påbörjade åtgärder är bland annat översyn av bemanning och schema.

    Bilagor

  9.   9

    Synpunkter eller klagomål från kommuninvånare angående vård av anhörig

  10. Anonymt klagomål lämnades till IVO gällande en boende på Hasselbacken. Klagomålet lämnades till verksamheten för att utreda. Utredningen har visat att den boendes mående förbättrats betydligt sista halvåret och att enhetens strategier för bemötande har fungerat.

    Bilagor

  11. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har en pågående nationell granskning av särskilda boenden i alla kommuner. De flesta kommuner har fått samma beslut om åtgärder. Bristerna som IVO anser att vi har är: Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften. Den personal som gör medicinska bedömningar behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning. Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk. Det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård. Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt. Vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.

    Bilagor

  12. Avvikelser som uppkommer på individnivå rapporteras in av den som upptäcker händelsen. Rapporterna utreds av enhetschef, sjuksköterska och/eller arbetsterapeut. Dessa sammanställs sedan av Medicinskt ansvarig sjuksköterska. 1257 rapporter inkom 2022. Av dessa bedömdes 67 som ”betydande” och rapporten berör dessa.

    Bilagor

  13. Patientsäkerhetsberättelsen från 2022 tar upp bland annat det ansvar som nämnden och andra funktioner har för patientsäkerhetsarbetet. Åtgärder och resultat, som är uppnått utifrån nämndens mål, internkontroll, egenkontroller samt resultat i kvalitetsregister beskrivs. I stort sett alla områden har vi fått positiva resultat. Förbättringsområden är bland annat patienternas delaktighet och läkemedelshantering utifrån extern granskning.

    Bilagor

  14. Under natten och dagen 2023-03-23 fungerade inte trygghetslarmen som brukare har i sitt ordinära boende. Carieum, företaget som tillhandahåller larmen i hemtjänsten Lekebergs kommun, hade ett nationellt driftstopp som påverkade inte bara Lekebergs kommun utan kommuner i hela landet. Trygghetslarmen kom i drift igen under kvällen 2023-03-23 och Careium kommunicerade ut att de varit utsatta för en cyberattack. 2023-04-03 fick förvaltningen kännedom om att Careium inte kunde garantera att känsliga personuppgifter om användare läckt i samband med cyperattacken. Personuppgiftsincidenter ska enligt dataskyddsförordningen (GDPR) anmälas skyndsamt till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och förvaltningen anmälde händelsen 2023-04-04 efter samråd med dataskyddsombud. Efter en anmälan till IMY har förvaltningen också skyldighet att informera de som kan ha varit utsatta för personuppgiftsincidenten. Förvaltningen kommer att skicka ett brev med information om incidenten och kontaktuppgifter till ansvariga tjänstemän om oro eller frågor skulle uppstå.

    Bilagor

  15.   15

    Lex Sarah Lindens vårdboende månadsuppföljning

  16. Socialnämnden får information från förvaltningen om aktuella Lex Sarah/Lex Maria-ärenden.

    Bilagor

  17. Socialnämnden är skyldig att varje kvartal rapportera ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Rapporteringen gäller alla beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum samt avbrott i verkställighet som överskrider tre månader. När ej verkställda beslut som är inrapporterade till IVO verkställts ska också det rapporteras till IVO.

    Bilagor

  18. Individ- och familjeomsorgen har en situation där verksamheten har stor personalomsättning i kombination med svårigheter att rekrytera personal med adekvata behörigheter. Den annalkande sommaren kommer innebära stora utmaningar för att få ihop semestrar och föräldraledigheter i kombination med de vakanta tjänsterna. Tidigare har enheten behövt lösa delar av bemanningsproblemen med inhyrda konsulter. Det är ingen långsiktig lösning då det både är dyrt och ger bristande kontinuitet. Det är dock en tillfällig lösning för att hantera verksamheten under sommaren och möjliggöra uttag av lagstadgad semester för personalen under det att arbetet med att lösa vakanserna fortlöper. Enheten räknar med att behovet sträcker sig under 4,5 månader mellan maj och augusti och beräknas då kosta 1 215 000 kr vilket är en merkostnad på 1 000 000 kr mot att ha anställda på vakanserna. Mycket talar för att behov av konsulter kan komma att kvarstå även en tid efter semesterperioden då socionomstudenter som tar sin examen till sommaren redan har fått en anställning.

    Bilagor

  19. Svårigheterna med personalförsörjning inom vård- och omsorg är en utmaning och inför sommaren har verksamheterna stora svårigheter att få tag på timanställda för att klara semestrarna. Andra kommuner erbjuder ekonomiska ersättningar till vikarier och ersättning till ordinarie personal och Lekeberg blir utkonkurrerade. För att kunna konkurrera behöver ersättning kunna ges för att attrahera sökande till semestervikariaten.

    Bilagor

  20. Det har identifierats ett antal punkter i delegationsordningen som bör justeras för att se till att beslut fattas på rätt sätt och att behörigheterna för dessa beslut ligger på rätt handläggare eller övrig delegat.

    Ändringar av delegater i delegationsordningen finnes i kapitlet ”LSS – Stöd och service till vissa funktionshindrade” samt ”Lex Sarah”. Utöver dessa ändringar så har andra punkter i delegationsordningen genomgått mindre justeringar som inte innebär att delegationen flyttas till annan roll. Exempelvis så har delegaten ”Chef” ändrats till den mer tydliga formuleringen ”Enhetschef” i den reviderade delegationsordningen.

    I utkastet som med synliga ändringar som ligger som underlag till detta ärende så är den texten i delegationsordningen som ska revideras överstruken och den ersättande texten är rödmarkerad.

    Bilagor

  21. Redovisning av delegerade beslut enligt 4 kap. 1 § SoL och insatser enligt 9 § LSS under perioden 230101-230331.

  22. Redovisningen omfattar delegationsbeslut för perioden 2023-02-02 - 2023-04-19.

    Bilagor

  23.   24

    Protokoll - Socialnämndens samverkansgrupp 2023

  1. En justerare ska utses att, tillsammans med ordförande, justera mötets protokoll.

  2. Förvaltningschefen delar information om aktuellt inom socialförvaltningen.

    Bilagor

  3. Sjukfrånvarostatistik rapporteras återkommande inför varje nämnd. Det är viktigt att statistiken visas i jämförelse med samma period från föregående år, så det går att följa utvecklingen av densamma.

    Det är av stor vikt att följa statistiken per månad så det snabbt går att se om det sker en markant ökning av sjukfrånvaron.

    En hög sjukfrånvaro skapar stora kostnader och en strävan efter att jobba proaktivt och att sätta in insatser tidigt är en strävan som det arbetas efter.

    Bilagor

  4. Enligt reglemente för intern kontroll av ekonomi och verksamhet ska nämnderna varje år anta en särskild plan för uppföljning av den interna kontrollen inom sin verksamhet. Intern kontrollplan 2023 innehåller riskbedömningsmatris med värden för sannolikhet och konsekvens av nio framtagna risker inom områdena administration, ekonomi, personal och verksamhet. I denna rapport har samtliga nio risker följts upp och analyserats.

    Risken "Att det inte genomförs fullständig registrering inom kvalitetsregister BPSD" har fått resultatet större avvikelser. Risken "Att journal enligt SoL inte förs enligt författningskrav" har resultatet större avvikelser sedan föregående rapportering (per sista december 2022).

    Riskerna "Att biståndsbeslut inte omprövas i tid", "Att verksamheterna inte arbetar aktivt med optimal schemaplanering", "Att betalning av fakturor försenas", "Att klagomål, synpunkter och förbättringsförslag inte tas emot, utreds eller åtgärdas enligt framtagen rutin" samt "Att narkotikaklassade preparat försvinner från läkemedelsskåp" har fått resultatet mindre avvikelser. Riskerna "Att journal enligt LSS inte förs enligt författningskrav" och "Att journal enligt HSL inte förs enligt författningskrav" har resultatet mindre avvikelser sedan föregående rapportering (per sista december 2022).
     
    Åtgärder presenteras i kontrollrapporten.

    Bilagor

  5. Hösten 2019 fick socialförvaltning i uppdrag av socialnämnden att ta fram handlingsplan för Framtidens socialnämnd. I den presenteras insatser för ett mer strategiskt arbete, för att skapa förutsättningar för nämnd och förvaltning att möta framtidens välfärdsutmaningar. Planen har varit gällande mellan åren 2020–2023 och denna rapport är en slutlig utvärdering av insatserna. I det summerade avsnittet presenteras insatser som genomförts med goda resultat, utvecklingsområden och behov framåt. Förslag till beslut är att socialnämnden godkänner utvärdering av handlingsplan för framtidens socialnämnd 2020–2023.

    I handlingsplanen finns också skrivning om att ny plan ska antas efter att befintlig plans giltighet passerat. Förslag till beslut är att ingen ny handlingsplan upprättas från 2024. Vidareutveckling av områdena kommer ske inom ordinarie arbete.

    Bilagor

  6. En uppföljning av ANDTS handlingsplan 2022–2023, och dess aktiviteter, har genomförts. För arbetet med ANDTS finns det i Lekebergs kommun ett politiskt program, samt en handlingsplan. I princip alla aktiviteter i handlingsplanen, som även sträcker sig över 2023, har uppnåtts vilket tyder på ett bra och systematiskt arbete med frågorna. Arbetet kommer fortlöpa och utvecklas under 2023.

    Vidare behöver, under året, det politiska programmet revideras utefter det (nya) nationella programmet. En ny handlingsplan bör också tas fram. Detta skulle innebära att det systematiska arbetet kan fortlöpa.

    Bilagor

  7. Ekonomiavdelningen har upprättat en månadsrapport över den ekonomiska redovisningen till och med mars. Det ekonomiska utfallet till och med mars är en avvikelse mot budget på minus 4 292 tkr.

    Bilagor

  8. Socialförvaltningen har tagit fram en analys med en beskrivning av åtgärder som redan vidtagits på förvaltningsnivå för att få en budget i balans samt planerade åtgärder. Analysen innehåller också åtgärder som kräver politiska beslut av Socialnämnden.
    Det är framför allt personalkostnaderna som är höga i de verksamheter som redovisar underskott, det beror på en hög sjukfrånvaro, överanställningar på några enheter samt ett ökat vårdbehov. Påbörjade åtgärder är bland annat översyn av bemanning och schema.

    Bilagor

  9. § 32

    Synpunkter eller klagomål från kommuninvånare angående vård av anhörig

  10. Anonymt klagomål lämnades till IVO gällande en boende på Hasselbacken. Klagomålet lämnades till verksamheten för att utreda. Utredningen har visat att den boendes mående förbättrats betydligt sista halvåret och att enhetens strategier för bemötande har fungerat.

    Bilagor

  11. Inspektionen för vård och omsorg (IVO) har en pågående nationell granskning av särskilda boenden i alla kommuner. De flesta kommuner har fått samma beslut om åtgärder. Bristerna som IVO anser att vi har är: Den personal som gör medicinska bedömningar har inte tillräcklig kompetens för arbetsuppgiften. Den personal som gör medicinska bedömningar behärskar inte det svenska språket i tillräcklig omfattning. Dokumentationen sker inte enligt gällande regelverk. Det finns inte en kontinuitet i personalgruppen som främjar en god vård. Läkemedelshanteringen sker inte på ett patientsäkert sätt. Vården i livets slutskede sker inte enligt gällande regelverk.

    Bilagor

  12. Avvikelser som uppkommer på individnivå rapporteras in av den som upptäcker händelsen. Rapporterna utreds av enhetschef, sjuksköterska och/eller arbetsterapeut. Dessa sammanställs sedan av Medicinskt ansvarig sjuksköterska. 1257 rapporter inkom 2022. Av dessa bedömdes 67 som ”betydande” och rapporten berör dessa.

    Bilagor

  13. Patientsäkerhetsberättelsen från 2022 tar upp bland annat det ansvar som nämnden och andra funktioner har för patientsäkerhetsarbetet. Åtgärder och resultat, som är uppnått utifrån nämndens mål, internkontroll, egenkontroller samt resultat i kvalitetsregister beskrivs. I stort sett alla områden har vi fått positiva resultat. Förbättringsområden är bland annat patienternas delaktighet och läkemedelshantering utifrån extern granskning.

    Bilagor

  14. Under natten och dagen 2023-03-23 fungerade inte trygghetslarmen som brukare har i sitt ordinära boende. Carieum, företaget som tillhandahåller larmen i hemtjänsten Lekebergs kommun, hade ett nationellt driftstopp som påverkade inte bara Lekebergs kommun utan kommuner i hela landet. Trygghetslarmen kom i drift igen under kvällen 2023-03-23 och Careium kommunicerade ut att de varit utsatta för en cyberattack. 2023-04-03 fick förvaltningen kännedom om att Careium inte kunde garantera att känsliga personuppgifter om användare läckt i samband med cyperattacken. Personuppgiftsincidenter ska enligt dataskyddsförordningen (GDPR) anmälas skyndsamt till Integritetsskyddsmyndigheten (IMY) och förvaltningen anmälde händelsen 2023-04-04 efter samråd med dataskyddsombud. Efter en anmälan till IMY har förvaltningen också skyldighet att informera de som kan ha varit utsatta för personuppgiftsincidenten. Förvaltningen kommer att skicka ett brev med information om incidenten och kontaktuppgifter till ansvariga tjänstemän om oro eller frågor skulle uppstå.

    Bilagor

  15. § 38

    Lex Sarah Lindens vårdboende

  16. Socialnämnden är skyldig att varje kvartal rapportera ej verkställda beslut enligt SoL och LSS till IVO (Inspektionen för vård och omsorg). Rapporteringen gäller alla beslut som inte verkställts inom tre månader från beslutsdatum samt avbrott i verkställighet som överskrider tre månader. När ej verkställda beslut som är inrapporterade till IVO verkställts ska också det rapporteras till IVO.

    Bilagor

  17. Svårigheterna med personalförsörjning inom vård- och omsorg är en utmaning och inför sommaren har verksamheterna stora svårigheter att få tag på timanställda för att klara semestrarna. Andra kommuner erbjuder ekonomiska ersättningar till vikarier och ersättning till ordinarie personal och Lekeberg blir utkonkurrerade. För att kunna konkurrera behöver ersättning kunna ges för att attrahera sökande till semestervikariaten.

    Bilagor

  18. Individ- och familjeomsorgen har en situation där verksamheten har stor personalomsättning i kombination med svårigheter att rekrytera personal med adekvata behörigheter. Den annalkande sommaren kommer innebära stora utmaningar för att få ihop semestrar och föräldraledigheter i kombination med de vakanta tjänsterna. Tidigare har enheten behövt lösa delar av bemanningsproblemen med inhyrda konsulter. Det är ingen långsiktig lösning då det både är dyrt och ger bristande kontinuitet. Det är dock en tillfällig lösning för att hantera verksamheten under sommaren och möjliggöra uttag av lagstadgad semester för personalen under det att arbetet med att lösa vakanserna fortlöper. Enheten räknar med att behovet sträcker sig under 4,5 månader mellan maj och augusti och beräknas då kosta 1 215 000 kr vilket är en merkostnad på 1 000 000 kr mot att ha anställda på vakanserna. Mycket talar för att behov av konsulter kan komma att kvarstå även en tid efter semesterperioden då socionomstudenter som tar sin examen till sommaren redan har fått en anställning.

    Bilagor

  19. Det har identifierats ett antal punkter i delegationsordningen som bör justeras för att se till att beslut fattas på rätt sätt och att behörigheterna för dessa beslut ligger på rätt handläggare eller övrig delegat.

    Ändringar av delegater i delegationsordningen finnes i kapitlet ”LSS – Stöd och service till vissa funktionshindrade” samt ”Lex Sarah”. Utöver dessa ändringar så har andra punkter i delegationsordningen genomgått mindre justeringar som inte innebär att delegationen flyttas till annan roll. Exempelvis så har delegaten ”Chef” ändrats till den mer tydliga formuleringen ”Enhetschef” i den reviderade delegationsordningen.

    I utkastet som med synliga ändringar som ligger som underlag till detta ärende så är den texten i delegationsordningen som ska revideras överstruken och den ersättande texten är rödmarkerad.

    Bilagor

  20. Redovisningen omfattar delegationsbeslut för perioden 2023-02-02 - 2023-04-19.

    Bilagor

  21. § 47

    Protokoll - Socialnämndens samverkansgrupp 2023

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse.