En justerare bör utses att, tillsammans med ordförande, justera dagens protokoll.
Godkännande av dagordningen.
Kommunstyrelsen får information om aktuella frågor på kommunstyrelseförvaltningen.
Under denna punkt informerar VD för holdingbolaget.
Förändringar på Beslutsattestanter sedan tidigare förteckning (2024-01-01) är:
Bilagor
Prognoser visar att den äldre befolkningen kommer att öka, samtidigt som den arbetsföra befolkningen inte ökar i samma takt. Kommuner och regioner står redan inför stora utmaningar gällande sin kompetensförsörjning, precis som många andra arbetsgivare. Vikten av att attrahera, rekrytera, behålla och utveckla rätt kompetenser blir avgörande för Lekebergs kommun när våra verksamheter förändras och utvecklas. En strategi för kompetensförsörjningen och upprättande av en kompetensförsörjningsplan, syftar till att ge en samlad bild över kompetensförsörjningsbehovet och ska underlätta för att säkerställa rätt kompetens på rätt plats, över tid. Det syftar också till att kommunen kan vara resurseffektiv och öka möjligheterna till kommungemensamma insatser. Aktiviteterna i kompetensförsörjningsplanen syftar till att främja kommunens möjlighet att attrahera, rekrytera, behålla och utveckla och behålla rätt antal kompetenser.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade i november 2022 att pausa arbetet med belysning i Lanna rekreationsområdet samt att lyfta projektet och uppdraget för ställningstagande om fortsättning på ett kommunstyrelsemöte i början av 2023.
Sedan dess har inget utvecklingsarbete eller utredningar utförts för Lanna rekreationsområde. Övriga delar är tagna i bruk och sköts inom ordinarie verksamhet. Kommunstyrelsen föreslås att avsluta projektet med Lanna rekreationsområde.
Bilagor
Den största delen av Sveriges vägnät består av enskilda vägar. För att underlätta tillgänglighet och framkomlighet inom landet är dessa vägar ett viktigt komplement till de allmänna vägarna. Väghållare som ansvarar för enskilda vägar är oftast en organisation, till exempel vägsamfällighet, samfällighetsförening eller vägförening men det kan även vara enskilda markägare. Som väghållare med ansvar att sköta en eller flera vägar inom Lekebergs kommun kan man ha rätt till att erhålla ett kommunalt vägbidrag från Lekebergs kommun för detta. Det kommunala vägbidraget ska bidra till kostnader för drift och underhåll av vägen. I Lekeberg delas kostnader av enskilda vägar mellan Trafikverket, Lekebergs kommun och väghållarna som ansvarar för underhåll, skötsel och drift av de enskilda vägarna. Grunden för att erhålla kommunalt vägbidrag från Lekebergs kommun är därför att väghållaren även har rätt till statligt vägbidrag från Trafikverket.
För att underlätta för vägföreningarna i Lekebergs kommun och minska på administrationen har ett förslag på reviderade riktlinjer för kommunala vägbidrag tagits fram. Revideringen innebär att föreningarna inte längre årligen måste ansöka om bidrag från Lekebergs kommun, utan att kommunen betalar ut kommunalt vägbidrag utifrån de uppgifter som finns hos Trafikverket. Vart femte år lämnar föreningen in en ansökan till Trafikverket och samtidigt lämnas samma ansökan in till Lekebergs kommun. Det innebär att en förening ansöker en gång vart femte år, men erhåller både statligt och kommunalt bidrag varje år. Ansökan till Lekebergs kommun kan redan idag göras både på papper och via en e-tjänst. Förvaltningen föreslår kommunstyrelsen att anta förslaget på reviderade riktlinjer för vägbidrag.
Bilagor
Kommunstyrelsen beslutade i september 2017 om att anta riktlinjer för upplåtelse av jakt på kommunens mark efter ett uppdrag i kommunstyrelsen. Ett förslag till reviderade riktlinjer och en förnyad mall för jakträttsavtal finns framtagen. Kommunen som markägare har en skyldighet att sköta om skogen naturen men också djurlivet där viltstammen är en del. Huvudsyftet med att upplåta mark för jakt är att säkerställa att god viltvård bedrivs. För att säkerställa god kvalitet och fortsatt god viltvård bör kommunen fastställa riktlinjer för upplåtelse av mark för jakt. Framtida jakträttsavtal ska därefter skrivas med dessa riktlinjer.
Vid framtagandet av riktlinjer har det övergripande syftet att säkerställa en god viltvård varit styrande. Faktorer som jaktkompetens, kontinuitet och geografisk kännedom har också varit styrande vid utformningen.
Bilagor
Det finns ibland behov hos nätägare och andra aktörer att anlägga ledningar på allmän platsmark. Detta gäller gator, torg, park och andra områden som enligt detaljplan är allmän plats med kommunalthuvudmannaskap. För att säkerställa att arbeten genomförs på ett korrekt sätt och inte orsakar skador på allmänna platser har schaktbestämmelser tagits fram. Dessa skapar en tydlighet i tillståndsprocess, hur schaktning ska gå till, hur dokumentation ska ske, och hur marken ska återställas efter arbete samt ersättningar och viten.
Bilagor
Kommunstyrelsens budgetram för 2025 uppgår till 153 183 tkr (fg år 139 175 tkr).
I ramen ingår hela kommunens löneökningsanslag för 2025 om 8 701 tkr.
MER-Planen för kommunstyrelsen 2025 innehåller fem nämndmål med tillhörande indikatorer.
Varje år sker uppräkningar av bl. a lönekostnader, lokalhyror, gemensamma nämnder, lokalvård, vaktmästeri och partistöd. Justering sker också vid förändringar i PO (Personalomkostnader).
Inför 2025 har det även skjutits till medel för bl. a återvinningsstation, skolfrukost, skötsel av allmän platsmark.
VA verksamheten ligger med en utökad budget om 700 tkr, till en total ram om
2 500 tkr.
Revisionen redovisas som ett eget ansvar och budgetramen uppgår till 857 tkr för 2025.
Bilagor
Kommunstyrelseförvaltningen har upprättat en månadsrapport. Syftet är att ge kommunstyrelsen en rapport där en rad nyckeltal redovisas som ska ge en bild av hur det ser ut inom kommunstyrelsen men också för övriga kommunala nämnder samt en del statistik som till exempel arbetslösheten i kommunen.
Siffrorna i rapporten innehåller ingen analys utan är endast en beskrivning över nuläget och en möjlighet för kommunstyrelsen att följa viktiga nyckeltal.
Rapporten läggs på bordet på kommunstyrelsens sammanträde, detta för att kunna presentera så aktuella siffror som möjligt.
Bilagor
Enligt reglemente för internkontroll av ekonomi och verksamhet ska respektive nämnd fastställa en internkontrollplan för varje budgetår. Internkontrollplanen visar på vilka risker som identifieras och därmed ska kontrolleras under 2025. Kontrollerna sker med olika frekvens och en risk kan kontrolleras från en till tre gånger per år.
Riskerna som identifieras riskbedöms enligt hur hög sannolikhet det är att risken uppstår samt vilka konsekvenser det skulle få för verksamheten om risken skulle uppstå. Genom riskbedömningen får respektive risk ett riskvärde som anger om risken kan anses låg, medium eller kritisk.
Riskerna som ska kontrolleras under 2025 presenteras i internkontrollplanen tillsammans med en redogörelse för hur och vem som är ansvarig för att följa upp respektive risk. Totalt innehåller internkontrollplan för kommunstyrelsen 2025 11 risker inom områdena administration, ekonomi, personal och verksamhet.
Bilagor
Lokalförsörjning är ett strategiskt område som binder resurser under lång tid. Verksamheternas lokalbehov förändras över tid beroende på bland annat hur kommunens befolkningsutveckling ser ut, politiska prioriteringar, verksamhetsutveckling, lagändringar, omvärldshändelser mm.
Lokalförsörjningsplanering och lokalanskaffning behöver därför ha en kommungemensam styrning för att öka kostnadsmedvetenhet och säkerställa att beslut fattas på rätt grunder. En väl fungerande lokalförsörjningsprocess ger en god överblick och möjliggör effektiviseringar och samplanering.
I dagsläget har många av kommunens verksamheter behov av lokalförändringar och
förvaltningen har tagit fram styrdokument som syftar till att skapa en tydlig strategi, roller, ansvar och process för lokalförsörjningsfrågan.
Styrdokumenten är indelade i tre nivåer, ett program som fastställer principer och prioriteringar på området, en riktlinje som beskriver roller och processer på området och en plan som uppdateras årligen som anger vad som ska göras och när.
Riktlinjerna omfattar roller och processer för lokalförsörjning och ska bidra till
kommunövergripande helhetssyn och samordning som stödjer en god ekonomisk
hushållning.
Bilagor
Förfrågan om att anlägga discgolfbana på kommunens mark i anslutning till Bergaskogens naturreservat
Fjugesta idrottsförening har sedan 2022 fört dialog med Lekebergs kommun om möjlighet att anlägga en 18-håls discgolfbana med utgångspunkt från egna anläggningen Bergavallen. För att få till en optimal banläggning önskar föreningen få möjlighet att använda kommunens mark i anslutning till Bergaskogen och banvallen för placering av ca 8 - 9 korgar. En (1) korg och två (2) utslagsplatser skulle hamna inom Bergaskogens naturreservat.
Bilagor
Enligt kommunallagen 6 kap 37 § får en nämnd uppdra åt ett utskott, åt en ledamot eller ersättare eller åt en anställd hos kommunen att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. Den som enligt delegationsordningen fått rätten att besluta i kommunstyrelsens ställe ska anmäla de fattade besluten till kommunstyrelsens vid nästa planerade sammanträde.
Inför varje år gör förvaltningen en översyn av delegationsordningen för att säkerställa att delegationen är aktuell, korrekt och funktionell. Inför 2025 föreslås en rad tillägg inom bland annat upphandlingsområdet, personalområdet och kommunalteknik och samhällsbyggnadsområdet. I delegationsordningen har det också skrivits ut vilken delegat som i första hand har rätten att besluta för att det ska vara tydligt för både delegater och kommunstyrelsen vem som fattar vilka beslut.
Bilagor
Enligt 6 kap. 37 § kommunallagen får en nämnd uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller en ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. En nämnd får även uppdra åt en anställd att beslut enligt 7 kap. 5-8§§.
Redovisningen omfattar 5 november 2024 - 10 december 2024.
Bilagor
Bilagor
Enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ska arbetsgivaren samarbeta kring vissa frågor med medarbetarna. Central samverkan (C-sam) tillika kommunstyrelseförvaltningens samverkansgrupp (KSF-sam) utgörs av fackliga företrädare och representanter för arbetsgivaren. HR-chef är ordförande.
I samverkansgrupperna behandlas framförallt frågor som berör kommunens anställda. I KSF-sam samverkas frågor som berör medarbetare som tillhör kommunstyrelseförvaltningen och i C-sam diskuteras mera övergripande frågor som berör medarbetare inom alla förvaltningar. I samverkansgrupperna behandlas inte frågor som rör enskilda personer. Exempel på frågor som kan samverkas kan vara arbetsmiljö, organisation, styrdokument, vissa rekryteringar.
Bilagor
Under denna punkt får kommunstyrelsen information från nämnder, bolag, kommunalförbund och övriga politiska organ.