En justerare bör utses att, tillsammans med ordförande, justera dagens protokoll.
Godkännande av dagordningen.
Kommunstyrelsen får information om aktuella frågor på kommunstyrelseförvaltningen.
Bilagor
Under denna punkt informerar VD för holdingbolaget.
Kommunstyrelsen har 2024-02-13 gett kommunchef i uppdrag att ta fram en förstudie på en sporthall i Mullhyttan (KS § 18 2024). Initiativet kommer från det politiska styret som består av M, KD, FL och V. En ny sporthall är viktig för både föreningsliv och näringsliv samt bidrar till ortens attraktivitet och en likvärdig skola. Målet med en ny sporthall för föreningsliv och skola är att den bidrar till ökad rörelseglädje men också blir en social mötesplats som uppmuntrar till fler aktiva.
För att utreda förutsättningar och kostnader har Lekebergs kommunfastigheter genomfört en förstudie på en sporthall belägen norr om Mullhyttans skola som redovisar situationsplan, kalkyl samt hyreskonsekvens. Förstudien har utgått ifrån ett funktionsprogram som baseras på Hidinge sporthalls storlek och funktion. Kommunstyrelseförvaltningen har även tagit fram en intern kalkyl för den beräknade driftkostnaden.
Bilagor
I kommunallagens (KL) 6 kap. 1§ framgår att kommunstyrelsen i årliga beslut för varje sådant aktiebolag som avses i 10 kap. 2–6 § (hel- och delägda kommunala aktiebolag) pröva om den verksamhet som bolaget har bedrivit under föregående kalenderår har varit förenlig med det fastställda kommunala ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna. Om styrelsen finner att så inte är fallet, ska den lämna förslag till fullmäktige om nödvändiga åtgärder.
Kommunstyrelseförvaltningen har med anledning av bestämmelsen i 6 kap. 3§ KL översiktligt gått igenom de verksamheter som bedrivits i kommunens hel- och delägda bolag. Utifrån genomförd granskning föreslås att kommunstyrelsen beslutar att göra bedömningen att verksamheten som respektive bolag har bedrivit under föregående kalenderår får anses ha varit förenlig med fastställda ändamålet och utförts inom ramen för de kommunala befogenheterna.
Bilagor
Nerikes Brandkår har inkommit med sin årsredovisning för 2024. Av de sex uppsatta prestationsmålen är fem mål uppfyllda och ett mål delvis uppfyllt.
Årets resultat är ett underskott om 4 471 tkr, vilket är 2 980 tkr sämre än budget.
Bilagor
Kommunassurans Syd har inkommit med en årsredovisning för 2024.
Årets resultat uppgår till 59 462 tkr före dispositioner och skatt. Bolagets finansiella placeringar har ökat i värde med 15,5 mnkr. Styrelsen föreslår även för 2024 att inte lämna någon aktieutdelning.
Revisionsrapporten tillstyrker att bolagsstämman disponerar vinsten enligt förslaget i förvaltningsberättelsen och beviljar styrelsens ledamöter och verkställande direktören ansvarsfrihet för räkenskapsåret.
Bilagor
Sydnärkes kommunalförbund har inkommit med årsredovisning för 2024.
Årets resultat ska alltid redovisas som en skuld till, eller fordran på respektive avfallskollektiv. Därför redovisar kommunalförbundet inte något eget kapital. Efter att avsättning till resultatutjämningsfonder har bokförts visar resultatet alltid noll.
Sammantaget är utfall 2024, 6 779 tkr bättre än budget. Budgeten redovisar en nettokostnad på 8 003 tkr, utfallet uppgår till en nettokostnad om 1 224 tkr.
Lekeberg redovisar en nettokostnad om 101 tkr, mot budgeterad nettokostnad på
1 684 tkr, vilket är 1 583 tkr bättre än budget. Förklaringen för Lekeberg är att de debiterade intäkterna är högre än budgeterat. Kostnaden för omhändertagandet av hushållssoporna blev lägre än budgeterat. Även återvinningscentralen i Fjugesta gör ett överskott jämfört med budget.
Bilagor
Styrelsen för Vätternvatten AB har inkommit med årsredovisning för räkenskapsåret 2024. Vätternvatten har för räkenskapsåret 2024 en nettoomsättning om 6 342 tkr. Balansräkningen redovisas som den ser ut efter att all bokföring har gjorts.
Där balanserar sålunda tillgångarna med eget kapital och skulder.
Bilagor
Styrelserna för Lekebergs kommunala holding AB, Lekebergsbostäder AB och Lekebergs kommunfastigheter AB har inkommit med årsredovisningar för kommunens bolag 2024. Ombuden behöver till stämmorna få direktiv från kommunfullmäktige enligt nedanstående förslag till beslut.
Årsredovisningen är både en uppföljning av kommunfullmäktiges mål och en redovisning av det ekonomiska utfallet för 2024. Av kommunfullmäktige beslutade fem mål har nämnder och styrelsen inte uppnått något mål, samtliga fem mål uppnås delvis.
Koncernen uppvisar ett positivt bokslutsresultat om 17,9 mnkr för 2024. Fördelningen är att Lekebergs kommun visar ett positiv resultat om 18,4 mnkr och de helägda bolagen ett positivt konsoliderat resultat om 9,5 mnkr.
Bilagor
Kommunstyrelseförvaltningen har upprättat en månadsrapport. Syftet är att ge kommunstyrelsen en rapport där en rad nyckeltal redovisas som ska ge en bild av hur det ser ut inom kommunstyrelsen men också för övriga kommunala nämnder samt en del statistik som till exempel arbetslösheten i kommunen.
Siffrorna i rapporten innehåller ingen analys utan är endast en beskrivning över nuläget och en möjlighet för kommunstyrelsen att följa viktiga nyckeltal.
Rapporten läggs på bordet på kommunstyrelsens sammanträde, detta för att kunna presentera så aktuella siffror som möjligt.
Bilagor
Lekebergs kommun har en gemensam miljö- och byggnämnd tillsammans med Laxå och Askersunds kommun. I och med att samarbetet inte har fungerat tillfredställande när det kommer till styrning, transparens och prioritering har en utredning genomförts för att titta på vilka alternativa organisationsformer som finns. Under utredningens gång har uppdraget förändrats till att även ta fram förslag på hur samhällsbyggnadsfrågorna kan organiseras i egen regi.
Bilagor
Uppdrag till socialnämnden att analysera orsaker till sjukfrånvaron och åtgärder för att sänka sjuktalen
Kommunstyrelsen (KS § 38/2025-03-11) gav socialnämnden i uppdrag att till kommunstyrelsens sammanträde den 8 april att redovisa analys av sjukfrånvaron och åtgärder för att få ner sjuktalen, till exempel förstadagsintyg/bedömning eller andra åtgärder. Socialförvaltningen har sammanställt en rapport där det redovisas en analys av sjukfrånvaroorsaker, inklusive återkommande sjukskrivningar, korttidsfrånvaro och särskilda utmaningar såsom endagsfrånvaro. Vidare beskrivs befintliga rutiner och metoder för att hantera och förebygga sjukfrånvaro, samt vilka stödinsatser som kan erbjudas.
Enligt kommunens allmänna reglemente och reglemente för kommunstyrelsen och övriga nämnder ska kommunstyrelsen ha uppsikt över verksamhet som bedrivs i kommunala bolag, stiftelser och kommunalförbund. Kommunstyrelsen ska även utöva uppsikt över övriga nämnders och gemensamma nämnders beslut och över sådan avtalssamverkan som sker enligt 9 kap. 37 § KL eller enligt annan lag eller författning. Styrelsen ska också övervaka att av fullmäktiges fastställda kvalitetskrav, mål, riktlinjer och program för verksamheten samt ekonomi följs upp i nämnderna.
Bilagor
Kommunen har enligt lagen om allmänna vattentjänster (LAV) ansvar för att fastställa verksamhetsområden för VA, vilket omfattar vattenförsörjning och avloppshantering i tätbebyggda områden. Tidigare beslut om verksamhetsområden har lett till otydligheter på grund av revideringar och utökningar över tid. För att skapa tydlighet ska nya underlag tas fram som anger verksamhetsområdenas gränser och tillgängliga tjänster. Dessutom föreslås utökningar av verksamhetsområden för att inkludera områden med befintliga VA-ledningsnät, i enlighet med LAV §4-7. Förvaltningen föreslår därför kommunfullmäktige att dels förtydliga verksamhetsområden enligt bilaga 1–7 som därmed ersätter tidigare beslut samt att verksamhetsområdena utökas till områden som redan är försedda med kommunala VA-tjänster enligt bilaga 1–7.
Bilagor
Kommunstyrelseförvaltningen har fått i uppdrag att göra en bedömning av Swecos rapport om dricksvattenförsörjning av Fjugesta och Lanna från 2012 och komma med förslag på vidare utredningar för att skapa ett så bra kunskapsunderlag som möjligt vid beslutet i början av 2026 om att påbörja fas 2 av projektet Vätternvatten. Jämförelsen bör titta på flera aspekter utöver rena investeringskostnader och vara klar under 2025.
Bilagor
År 2021 antogs detaljplan för fastigheterna Sälven 1:39 och den kommunägda fastigheten Sälven 1:41 i Lanna. Detaljplanearbetet hade pågått sedan 2014 och innefattar en plan som gör det möjligt att bygga ett 30-tal bostäder. Inför antagande skrevs ett exploateringsavtal med ägaren till Sälven 1:39. Ägaren är bolaget Lanna fastigheter AB. Detaljplanen överklagades av flera boende i Lanna men detaljplanen vann laga kraft drygt ett år efter antagandet. Då hade en ny politisk majoritet tillträtt i Lekeberg. Valet hade delvis vunnits för att minska byggnationen i Lanna och försöka få samhällsviktiga funktioner att komma i kapp. Av dessa anledningar avslutades två större detaljplanearbeten.
I samband med genomförandet av detaljplanen har det uppdagats en kapacitetsbrist i framför allt kommunens avloppssystem och dessutom finns bekymmer med vattenförsörjningen i Lanna.
Som ett led i att komma i kapp och avvakta med ny bebyggelse eller helt avsluta kommunens tidigare plan att genomföra detaljplanen har kommunen hört sig för om ett markköp varit möjlig. Denna förfrågan har till slut renderat i bilagd köpehandling.
Köpet innebär att kommunen kan bestämma själv när och om en utbyggnad är aktuell för då kommer kommunen vara ensam ägare av detaljplaneområdets bostadsmark.
Värdering av fastigheten visar på ett värde om 18 000 000 kr när gator är utbyggda.
Köpeskillingen är 11 000 000 kr för att hänsyn till kostnader för gata har tagits. Köpet finansieras via kommunens egna kapital och påverkar således inte driftskostnaderna.
Bilagor
Kommunstyrelsen antog 2014-10-14 riktlinjer för service och bemötande i Lekebergs kommun. På kommunstyrelseförvaltningen genomförs regelbunden aktualitetsprövning av de styrdokument som styr verksamheten. I samband med aktualitetsprövning av riktlinjer för service och bemötande konstaterades att dokumentet behövde uppdateras då vi arbetar på ett annat sätt idag med till exempel e-post och våra digitala kanaler än vi gjorde 2014. Förvaltningen föreslår därför kommunstyrelsen att anta den reviderade riktlinjen för service och bemötande.
Bilagor
Ett medborgarförslag har kommit in om att anlägga en vinterbadlucka i Lanna badgruva. Anläggandet av en vinterbadlucka skulle innebära att resurser skulle behöva avsättas för att kontinuerligt kontrollera att vinterbad kan ske på ett säkert sätt. I dagsläget har kommunen inte möjlighet att prioritera anläggandet av en vinterbadlucka. Förvaltningen föreslår kommunstyrelsen att anta förslag på svar på medborgarförslag om vinterbadlucka i Lanna badgruva.
Bilagor
Enligt lagen om medbestämmande i arbetslivet (MBL) ska arbetsgivaren samarbeta kring vissa frågor med medarbetarna. Central samverkan (C-sam) tillika kommunstyrelseförvaltningens samverkansgrupp (KSF-sam) utgörs av fackliga företrädare och representanter för arbetsgivaren. HR-chef är ordförande.
I samverkansgrupperna behandlas framförallt frågor som berör kommunens anställda. I KSF-sam samverkas frågor som berör medarbetare som tillhör kommunstyrelseförvaltningen och i C-sam diskuteras mera övergripande frågor som berör medarbetare inom alla förvaltningar. I samverkansgrupperna behandlas inte frågor som rör enskilda personer. Exempel på frågor som kan samverkas kan vara arbetsmiljö, organisation, styrdokument, vissa rekryteringar.
Enligt 6 kap. 37 § kommunallagen får en nämnd uppdra åt presidiet, ett utskott, en ledamot eller en ersättare att besluta på nämndens vägnar i ett visst ärende eller en viss grupp av ärenden. En nämnd får även uppdra åt en anställd att beslut enligt 7 kap. 5-8§§.
Redovisningen omfattar 4 mars 2025 - 1 april 2025.
Bilagor
Bilagor
Under denna punkt får kommunstyrelsen information från nämnder, bolag, kommunalförbund och övriga politiska organ.
Kommunstyrelsen får information om aktuella frågor på kommunstyrelseförvaltningen.
Bilagor